Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 29/7: Επιστρέφει ο ήλιος σε όλη την Ελλάδα για έναν Αύγουστο... κόλαση - Κρούουν ξανά τον κώδωνα Καλλιάνος και Μαρουσάκης

Ο συναγερμός έκδηλος για ακόμη μια φορά παρά τις βελτιωμένες συνθήκες

29 Ιουλίου 2022 07:27
Καιρός σήμερα 29/7: Επιστρέφει ο ήλιος σε όλη την Ελλάδα για έναν Αύγουστο... κόλαση - Κρούουν ξανά τον κώδωνα Καλλιάνος και Μαρουσάκης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα: Η ηλιοφάνεια επιστρέφει σε όλη την χώρα από σήμερα (29/7), ύστερα από τις προηγούμενες βροχές που σημειώθηκαν σε ορισμένα σημεία, αλλά οι αυξημένοι άνεμοι φέρνουν μεγάλους κινδύνους για τον Αύγουστο στις πρώτες μέρες του.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για την Παρασκευή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και μικρή πτώση στα ανατολικά. Στα ηπειρωτικά ο υδράργυρος θα φτάσει τους 36 με 38 και τοπικά στα δυτικά τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα παραθαλάσσια τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, 2 με 3 μποφόρ, το μεσημέρι - απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 4 με 5 μποφόρ, στα νότια 6 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, έως 5 και στο Θρακικό πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Το μεσημέρι - απόγευμα στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα της Μακεδονίας θα φυσούν νότιοι άνεμοι, έως 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ορεινά της Ηπείρου θα εκδηλωθούν όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι βαθμιαία τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 39 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά της Θεσσαλίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 5 με 6 μποφόρ, στις Κυκλάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στην νότια Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ και στα βόρεια 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

8 οι περιοχές που κινδυνεύουν με πυρκαγιά

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Ζακύνθου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πυρκαγιές στις 29/7

Ηλιόλουστος ο καιρός για τον Καλλιάνο

Ηλιόλουστη θα είναι η Παρασκευή, αφού εκτός από τα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας που θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις, στην υπόλοιπη χώρα θα κυριαρχήσει ο ήλιος, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν από 3 – 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρα, με τη θερμοκρασία από 25 – 36 βαθμούς και τους ανέμους στα 5 – 8 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία από 23 – 35 βαθμούς και οι άνεμοι στα 2 – 4 μποφόρ.

Το Σάββατο ο καιρός θα κυλίσει σε παρόμοιο μοτίβο.

Προσοχή στις επόμενες μέρες από τον Μαρουσάκη

Οι υψηλές πιέσεις από την κεντρική Ευρώπη θα έρθουν προς την περιοχή μας, με τους βοριάδες να ενισχύονται σημαντικά μέσα στο Αιγαίο, με τους ανέμους να φτάνουν έως τα 8 μποφόρ έξω από τις Κυκλάδες, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Έτσι ο Αύγουστος ξεκινά με μελτέμια και καλύτερες θερμοκρασιακές συνθήκες. Ο υδράργυρος θα φτάνει ενδεικτικά στους 34 βαθμούς στα νοτιανατολικά και βόρεια, ενώ περισσότερη ζέστη θα κάνει στα δυτικά και στο νοτιοανατολικό αιγαίο με τη θερμοκρασία να αγγίζει και τους 36 βαθμούς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share