Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 28/7: Τρελαμένος καιρός με καύσωνα, καταιγίδες και εκ νέου τεράστιο κίνδυνο για πυρκαγιές - Συναγερμός από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη

Αρκετά επικίνδυνες συνθήκες στις επόμενες ώρες

28 Ιουλίου 2022 08:00
Καιρός σήμερα 28/7: Τρελαμένος καιρός με καύσωνα, καταιγίδες και εκ νέου τεράστιο κίνδυνο για πυρκαγιές - Συναγερμός από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα: Ο καιρός σήμερα (28/7) δείχνει να... τρελαίνεται, καθώς ο καύσωνας μεν επιμένει, αλλά σε πολλά σημεία της χώρας θα υπάρξουν επικίνδυνες καταιγίδες και ο κίνδυνος για πυρκαγιές συνεχίζει να υπάρχει έντονα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για την Πέμπτη προβλέπονται στην Μακεδονία, στην Ήπειρο και στην Θεσσαλία, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία παρά τη μικρή πτώση στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 38 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα παραθαλάσσια τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, 2 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 4 με 5 μποφόρ, στα νότια τοπικά 6 και από το βράδυ έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, όμως στην Μακεδονία θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία κατά τόπους θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην Μακεδονία θα πνέουν άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις, 2 με 3 μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά βορειοδυτικοί, έως 5 μποφόρ. Στην Θράκη θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου (σημ: στη δυτική Μακεδονία, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη).

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί, έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 38 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και στην Ήπειρο έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην Θεσσαλία πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία στα ανατολικά και νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 5 με 6 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στην Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Πέντε περιφέρειες σε κίνδυνο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Κίνδυνος πυρκαγιάς 28/7

Από πότε υποχωρεί η θερμοκρασία για τον Αρναούτογλου

«Λιώνει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες που έφερε ο παρατεταμένος καύσωνας, που αν και θα παραμείνει για μερικές μέρες ακόμα, φαίνεται πως ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σταδιακά.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στους 37 με 38 βαθμούς, ωστόσο τονίζει πως στις κλειστές πεδινές περιοχές, μακριά από τη θάλασσα στα δυτικά πεδινά, αλλά και στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, ο υδράργυρος θα δείχνει 1 με 2 βαθμούς υψηλότερα.

Αντίθετα, στις ακτές, στα ορεινά και στα νησιά η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.Όσο για το Σαββατοκύριακο (30-31/7) η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 35 έως 37 βαθμούς αντίστοιχα τις δύο ημέρες.

Όπως φαίνεται επίσης στη φωτογραφία του μετεωρολόγου, ο Αύγουστος θα μπει με… δροσιά, καθώς την Τρίτη (2/8) η θερμοκρασία υποχωρεί στους 33 βαθμούς, ενώ αναμένεται άνοδος από την Παρασκευή 5 Αυγούστου με 35 Βαθμούς.

«Η μέση πορεία της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα μας το επόμενο 10ήμερο με μια μόνο ματιά! Για να υπολογίστε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή σας διαβάστε προσεκτικά το κείμενο στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ! Για να μη χάνετε τον...καιρό σας», αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου στην ανάρτησή του.

Αλλαγή σκηνικού από τον Καλλιάνο

Αλλαγή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού την Πέμπτη σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Πιο συγκεκριμένα, σε περιοχές της κεντροδυτικής Στερεάς, της δυτικής και κεντρικής Ηπείρου, της βόρειας Θεσσαλίας, της κεντροανατολικής Μακεδονίας και στα εσωτερικά της Πελοποννήσου θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν από 3 – 8 μποφόρ.

Στην Αττική θα κυριαρχήσει ο ήλιος, με τη θερμοκρασία από 25 – 38 βαθμούς και τους ανέμους στα 4 – 7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι άστατος. Η θερμοκρασία από 24 – 34 βαθμούς και οι άνεμοι στα 2 – 4 μποφόρ.

Από την Παρασκευή θα επιστρέψει ο ήλιος σε όλη τη χώρα.

Η διαταραχή που βλέπει ο Μαρουσάκης

Διαταραχή από τα βόρεια-βορειοδυτικά Βαλκάνια μετατοπίζεται προς τα ανατολικά, κάτι που θα επηρεάσει την Ελλάδα φέρνοντας επικίνδυνες καταιγίδες και μπουρίνια προς τα κεντρικά και βόρεια αύριο, Πέμπτη (26/7), όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος παράλληλα προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Για σήμερα, Τετάρτη (27/7) αναμένεται ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, με μοναδική παραφωνία τις απογευματινές ώρες όπου θα αναπτυχθούν τοπικές συννεφιές αστάθειας προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, που δεν αποκλείεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες, σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα ο μετεωρολόγος.

Στην Αττική θα επικρατήσουν θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, αναμένονται άνεμοι 3-4 μποφόρ στον Αργοσαρωνικό και 5.6 στο Κάβο Ντόρο.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια, ενώ το απόγευμα θα υπάρξουν κάποιες συννεφιές αστάθειας στις γύρω ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Η Θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει έως τους 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 3-4 μποφόρ.

Στη Θράκη, η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν τα 4-5 μποφόρ.

Στις Κυκλάδες οι βοριάδες θα επιμείνουν με εντάσεις 5-6 μποφόρ, ενώ η θεμροκρασία θα βρίσκεται γύρω στους 32 βαθμούς Κελσίου.

Αρκετή ζέστη αναμένεται στη Ρόδο με θερμοκρασίες που θα φτάσουν έως τους 37 βαθμούς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share