Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς – Πολλά τα πύρινα μέτωπα

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά»

24 Ιουλίου 2022 11:24
Φωτιά στον Έβρο: Μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς – Πολλά τα πύρινα μέτωπα
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η φωτιά στον Έβρο, που κατακαίει για τέταρτη ημέρα χιλιάδες στρέμματα του δάσους της Δαδιάς, προκαλώντας μια τεράστια οικολογική καταστροφή, παραμένει σε εξέλιξη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.

Οι ώρες είναι δύσκολες καθώς καίγεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα μια περιοχή παρθένου δάσους που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αντίξοες και τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά όπως αναφέρει η πυροσβεστική με βασικότερο αυτό στη Δαδιά.

Να σημειωθεί ότι τα ενεργά μέτωπα εντοπίζονται στο νοτιοδυτικό τμήμα και υπάρχει κίνδυνος επέκτασης, όπως και στα βόρεια. Γι’ αυτό τον λόγο στα σημεία αυτά θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες. Από την άλλη υπάρχει δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής ανάστροφης και έντονου καπνού, και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Το βράδυ του Σαββάτου εκκενώθηκε το χωριό της Δαδιάς με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν επικεντρώσει την η προσπάθεια της κατάσβεσης περιφερειακά του οικισμού με τη φωτιά που να καίει 4η μέρα να καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς – Πολλά τα πύρινα μέτωπα
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI

«Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη έξω από το χωριό της Δαδιάς.

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς που βρίσκονται από τα ξημερώματα της Κυριακής στη Δαδιά πήραν μέρος σε σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολύμπος”, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συγκροτήθηκε επιχειρησιακή ομάδα και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του μετώπου.

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

«Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς – Πολλά τα πύρινα μέτωπα
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, παρθήκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».

«Αυτός είναι ο στόχος. Όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας», υπογράμμισε ο υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι’ αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».

Όπως είπε ο κ. Αμυράς, έχουν ήδη οργανωθεί οι εργαζόμενοι στη μονάδα διαχείρισης της περιοχής και με τα δασαρχεία και τις ΜΚΟ οργανώνεται σταθμός πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν οι περιθάλψεις. «Κατά δεύτερον», πρόσθεσε, «από τώρα ήδη σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο».

Ευχαρίστησε και αυτός για τη συνεργασία «την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, με μεμονωμένους πολίτες έτσι ώστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, όπως τού αξίζει, το δάσος της Δαδιάς».

Σημειώνεται πως το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται εκτός του κ. Αμυρά, από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share