Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς - Ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα (Video)

Επί τόπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις - Σε δύσβατο σημείο το μέτωπο

22 Ιουλίου 2022 07:19
Φωτιά στον Έβρο: Μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς - Ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα (Video)
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φωτιά στον Έβρο: Νύχτα θρίλερ πέρασε ο Έβρος, με την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς να συνεχίζει να καίει στις παρυφές του εθνικού πάρκου.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, για την κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου.

Ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η περαιτέρω ενίσχυση με τα εναέρια μέσα που απογειώθηκαν σε δύο κύματα και συγκεκριμένα, 2 Mi8, 2 Erickson, 2 PZL, 2 CL415, ένα ΑΒ214 και ένα ΒΚ117.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή την ώρα επιχειρούν 291 πυροσβέστες και 65 οχήματα, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Σε δύσβατο σημείο το μέτωπο

Η κατάσταση στον Έβρο παραμένει δύσκολη, καθώς η φωτιά αυτή την ώρα καίει πυκνό πευκοδάσος (τραχεία πεύκη) σε ένα μοναδικό οικοσύστημα με πλούσια πανίδα ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η φωτιά έκαιγε στις παρυφές του δάσους.

Αν και η φωτιά είχε καθηλωθεί λόγω των ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος

Στόχος των επίγειων δυνάμεων είναι να αποτρέψουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα.

Η έκτασή του υπολογίζεται σε 2 χιλιόμετρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά βρίσκεται μέσα στο εθνικό πάρκο. Για την ώρα δεν φαίνεται να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Πέτρος Ανθόπουλος, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, είπε ότι με την έλευση της νύχτας η φωτιά έχει καθηλωθεί λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Ωστόσο, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν κάνει εγκαταστάσεις στη δυτική και στη νότια πλευρά του μετώπου στη Δαδιά και επιχειρούν, ενώ ενισχύονται με οχήματα και δυνάμεις.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Eπίσης, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τέθηκε σε άμεση επιφυλακή ο στρατός, προσπαθώντας, με μηχανήματα έργου να δημιουργήσει ζώνες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share