Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χωρίς ενεργά μέτωπα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα: «Στάχτη» πάνω από 20.000 στρέμματα! Η επόμενη ημέρα του πύρινου εφιάλτη - Ξεκίνησαν οι αυτοψίες (Video)

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής λόγω των ανέμων που αναμένονται και σήμερα

21 Ιουλίου 2022 08:07
Χωρίς ενεργά μέτωπα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα: «Στάχτη» πάνω από 20.000 στρέμματα! Η επόμενη ημέρα του πύρινου εφιάλτη - Ξεκίνησαν οι αυτοψίες (Video)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε επιφυλακή βρίσκονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων τόσο στην Πεντέλη όσο και στις φωτιές που ξέσπασαν σε Μέγαρα και Σαλαμίνα.

Αυτή την ώρα σε καμία από τις περιοχές που δοκιμάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο με τους πυροσβέστες να ελέγχουν κάποιες μικρές εστίες που συνεχίζουν να καίνε.

Μάλιστα ήδη με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι να ενεργούν τα εναέρια μέσα με στόχο να σβήσουν τα «καντηλάκια» που συνεχίζουν τα υπάρχουν.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται και σήμερα σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν κίνδυνο είτε για αναζωπυρώσεις είτε για νέες εστίες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα τις θερμές ώρες της ημέρας έως 8 μποφόρ.

Το ίδιο ισχύει και με τη φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Χίο και συγκεκριμένα στα Πυργιά των Καρδαμύλων. Η επέμβαση ήταν άμεση και παρά τους θυελλώδεις ανέμους οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν τελικά να τη σβήσουν.

Φωτιά στην Πεντέλη: Τι έδειξαν οι αυτοψίες

Εξάλλου από το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισαν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από τα αρμόδια Υπουργεία στις κατοικίες και τα κτήρια που επλήγησαν από τη φωτιά. Στόχος είναι στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Συνολικά ελέγχθησαν 30 σπίτια και από αυτά, τα 19 Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν. Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί. Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Σαλαμίνα: Υπό έλεγχο και τα τρία μέτωπα της φωτιάς

Υπο έλεγχο έχει τεθεί πλέον η φωτιά στη Σαλαμίνα με τα τρία πύρινα μέτωπα που ξέσπασπαν χθες να έχουν κατασβεστεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής υπάρχουν πολύ μικρές εστίες και επί της ουσίας η πυρκαγιά δεν έχει ενεργό μέτωπο. Συνεχίζουν να επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ωστόσο δεν θα χρειαστούν εναέρια μέσα.

Υπενθυμίζεται πως χθες ξέσπασαν τρία διαφορετικά μέτωπα μέσα σε μία ώρα στη Σαλαμίνα. Ωστόσο χάρη στην άμεση κινητοποίηση από εδάφος και αέρα τα πύρινα μέτωπα τέθηκαν υπό έλεγχο λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης τόσο για τρεις οικισμούς όσο και για το Κέντρο Υγείας του νησιού. Ωστόσο με εντολή της πυροσβεστικής η εκκένωση του Κέντρου Υγείας αναβλήθηκε και ένας ασθενής με έφραγμα μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Συνολικά επιχείρησαν 26 πυροσβέστες, με 12 οχήματα, 6 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο. Από τον Πειραιά μετέβησαν ακτοπλοϊκώς 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Σημειώνεται πως το 112 στις 18:45 το απόγευμα έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής για την φωτιά, το οποίο ανέφερε ότι οι πολίτες που βρίσκονται στους πρόποδες του Ευριπίδειου Θεάτρου πρέπει να μετακινηθούν προς την παραλία.

Υπόνοιες του δημάρχου Σαλαμίνας για εμπρησμό: «Είμαι σίγουρος τι συμβαίνει με το τριπλό μέτωπο φωτιάς»

O δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε βέβαιος πως οι τρεις ταυτόχρονες πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίο γεγονός και άφησε σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό.

«Αυτή την εικόνα έχω, τρία διαφορετικά μέτωπα, δίπλα στο κέντρο της πόλης, έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης για να μην έχουμε προβλήματα. Λίγες δεκάδες μέτρα είναι η φωτιά μακριά από τα σπίτια. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα για καμένα σπίτια ή αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο στόχος είναι να εκκενωθεί η περιοχή εγκαίρως για την ασφάλεια του κόσμου. Δεν με προβληματίζει το τριπλό μέτωπο είμαι σίγουρος τι συμβαίνει. Είδαμε φωτιά το ένα μέτωπο και αμέσως απέναντι στον άλλο λόφο ξέσπασε η άλλη», πρόσθεσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share