Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Θάνατος 49χρονου στην Πάτρα - Καταιγισμός εξελίξεων: Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» - Ποιος τον αντικαθιστά (video)

Μετά από εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη

16 Ιουλίου 2022 13:44
Θάνατος 49χρονου στην Πάτρα - Καταιγισμός εξελίξεων: Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» - Ποιος τον αντικαθιστά (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας». Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε ζητήσει την παραίτηση του, ενώ όπως έγινε γνωστό χρέη διοικητή εκτελεί πλέον ο αναπληρωτής διοικητής. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο κ. Πλεύρης ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν ενημερώθηκε αμέσως για το περιστατικό από τον διοικητή.

Να σημειωθεί ότι μετά από την αξιολόγηση του πορίσματος της κατεπείγουσας έρευνας ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ. Παράλληλα ζήτησε και την ενεργοποίηση των διατάξεων της θέσης σε αργία για όσους ευθύνονται για τη λανθασμένη αξιολόγηση του περιστατικού.

Ο θάνατος 49χρονου που πήγε με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε έμφραγμα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα αλλά τον έδιωξαν χωρίς να τον δει γιατρός έχει προκαλέσει οργή και ερωτήματα. Όπως προκύπτει, εκείνη την ώρα εφημέρευαν περισσότεροι από 70 γιατροί, ενώ η νοσοκόμα που μίλησε με τον άτυχο 49χρονο δεν κάλεσε κανέναν για να τον εξετάσει και αρκέστηκε στο να τον διώξει επειδή το «Άγιος Ανδρέας» δεν εφημέρευε. Ο αδελφός του εκλιπόντος ζητεί την παρέμβαση εισαγγελέα.

Το έμφραγμα που αγνοήθηκε! Δύο νοσηλεύτριες και στελέχη του νοσοκομείου στο κάδρο των ευθυνών - Τι λέει η νοσοκόμα

Θάνατος 49χρονου στην Πάτρα: «Υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν» ήταν η επισήμανση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας νωρίς χθες το απόγευμα, όταν παρέλαβε το πόρισμα της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του 49χρονου.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διέταξε ΕΔΕ με αίτημα να επεκταθεί προς κάθε κατεύθυνση, ακόμα και σε διοικητικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν κενά στην οργάνωση λειτουργίας του ΤΕΠ κατά τις ημέρες μη εφημερίας και πώς αντιμετωπίζονται ανάλογα περιστατικά.

Στο τελευταίο φαίνεται, ότι υπάρχει και το πρόβλημα της διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού. Δεν υπήρχε εφημερεύων γιατρός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου. Κάτι που αποτελεί γενική οδηγία σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες για τις ημέρες μη εφημερίας τους. Γιατί όμως δεν υπήρχε στο πρόγραμμα;

Πάντως, η αντιμετώπιση των φυλάκων του νοσοκομείου που επέτρεψαν την είσοδο στο περιστατικό και το οδήγησαν στο ΤΕΠ δείχνει, ότι η εντολή είναι να δέχεται το νοσοκομείο περιστατικά και στις μέρες μη εφημερίας του. Αυτό αποδεικνύει και η ύπαρξη του εφημερεύοντος νοσηλευτικού προσωπικού στο ΤΕΠ.

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Π» αναφέρουν, ότι πριν από τον 49χρονο είχε επισκεφτεί το ΤΕΠ του ίδιου νοσοκομείου άλλο περιστατικό, το οποίο αντιμετώπισε η ίδια νοσηλεύτρια. Στην περίπτωση αυτή όμως κάλεσε εφημερεύοντα γιατρό κλινικής και τον εξέτασε. Στην περίπτωση όμως του 49χρονου τι συνέβη; Παρασύρθηκε από τη γνωμάτευση του ιδιώτη παθολόγου για ψύξη και από την περιγραφή που φέρεται να της έκανε ο ίδιος ο ασθενής ότι πονούσε στον αυχένα;

Την ίδια στιγμή πάντως στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών, φέρονται να εφημέρευαν πλέον των 70 γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Θα μπορούσε να είχε κληθεί κάποιος για γνωμάτευση, όπως συνέβη και με το προηγούμενο περιστατικό. Σε όλα αυτά τα ερωτήματα αναμένεται να απαντήσει το πόρισμα της ΕΔΕ.

Δύο νοσηλεύτριες και στελέχη του νοσοκομείου στο στόχαστρο για τον θάνατο του 49χρονου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πειθαρχική διαδικασία στο νοσοκομείο Πάτρας «Αγιος Ανδρέας» μετά τον θάνατο του 49χρονου Θεόδωρου Νεμουτιανού τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης κι ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στο νοσοκομείο το οποίο δεν εφημέρευε και ουσιαστικά δεν του παρείχε καμιά βοήθεια παρά τις εκκλήσεις του.

Μετά την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διέταξε επείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) ενώ επίκειται και συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Ποιοι μπαίνουν στο κάδρο των ευθυνών

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι ευθύνες για τη λανθασμένη αξιολόγηση του περιστατικού επιρρίπτονται σε δυο νοσηλεύτριες που είχαν υπηρεσία και υποδέχθηκαν τον ασθενή αλλά και διοικητικά στελέχη του νοσοκομείου για πλημμελή συμπεριφορά αναφορικά με την κατάρτιση και την τήρηση του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται σε επείγοντα περιστατικά ανεξάρτητα από εφημερία.

Μάλιστα, αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, Ηλία Θεοδωρόπουλου, ο οποίος μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης είχε επικαλεστεί τις προφορικές εξηγήσεις του προσωπικού του νοσοκομείου για την μη εξέταση του 48χρονου και την παραπομπή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου που εφημέρευε. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είχε κάποια δείγματα που να φανερώνουν σοβαρό πρόβλημα, γι αυτό και παραπέμφθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο»

Παράλληλα, ο υπουργός ζήτησε και την ενεργοποίηση των διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες μπαίνουν σε αργία όσοι ευθύνονται για τη λανθασμένη αξιολόγηση του περιστατικού. Να σημειωθεί ότι η αργία μπορεί να είναι καταρχάς διάρκειας 15 ημερών και στη συνέχεια για το θέμα της ποινής αποφασίζει το πειθαρχικό όργανο της Υγειονομικής Περιφέρειας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share