Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Θάνατος 49χρονου στην Πάτρα: Το έμφραγμα που αγνοήθηκε! Δύο νοσηλεύτριες και στελέχη του νοσοκομείου στο κάδρο των ευθυνών - Τι λέει η νοσοκόμα (Video)

Όλη η αλήθεια για τον θάνατο που προκάλεσε σάλο

16 Ιουλίου 2022 09:41
Θάνατος 49χρονου στην Πάτρα: Το έμφραγμα που αγνοήθηκε! Δύο νοσηλεύτριες και στελέχη του νοσοκομείου στο κάδρο των ευθυνών - Τι λέει η νοσοκόμα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θάνατος 49χρονου στην Πάτρα: «Υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν» ήταν η επισήμανση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας νωρίς χθες το απόγευμα, όταν παρέλαβε το πόρισμα της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του 49χρονου.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διέταξε ΕΔΕ με αίτημα να επεκταθεί προς κάθε κατεύθυνση, ακόμα και σε διοικητικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν κενά στην οργάνωση λειτουργίας του ΤΕΠ κατά τις ημέρες μη εφημερίας και πώς αντιμετωπίζονται ανάλογα περιστατικά.

Στο τελευταίο φαίνεται, ότι υπάρχει και το πρόβλημα της διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού. Δεν υπήρχε εφημερεύων γιατρός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου. Κάτι που αποτελεί γενική οδηγία σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες για τις ημέρες μη εφημερίας τους. Γιατί όμως δεν υπήρχε στο πρόγραμμα;

Πάντως, η αντιμετώπιση των φυλάκων του νοσοκομείου που επέτρεψαν την είσοδο στο περιστατικό και το οδήγησαν στο ΤΕΠ δείχνει, ότι η εντολή είναι να δέχεται το νοσοκομείο περιστατικά και στις μέρες μη εφημερίας του. Αυτό αποδεικνύει και η ύπαρξη του εφημερεύοντος νοσηλευτικού προσωπικού στο ΤΕΠ.

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Π» αναφέρουν, ότι πριν από τον 49χρονο είχε επισκεφτεί το ΤΕΠ του ίδιου νοσοκομείου άλλο περιστατικό, το οποίο αντιμετώπισε η ίδια νοσηλεύτρια. Στην περίπτωση αυτή όμως κάλεσε εφημερεύοντα γιατρό κλινικής και τον εξέτασε. Στην περίπτωση όμως του 49χρονου τι συνέβη; Παρασύρθηκε από τη γνωμάτευση του ιδιώτη παθολόγου για ψύξη και από την περιγραφή που φέρεται να της έκανε ο ίδιος ο ασθενής ότι πονούσε στον αυχένα;

Την ίδια στιγμή πάντως στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών, φέρονται να εφημέρευαν πλέον των 70 γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Θα μπορούσε να είχε κληθεί κάποιος για γνωμάτευση, όπως συνέβη και με το προηγούμενο περιστατικό. Σε όλα αυτά τα ερωτήματα αναμένεται να απαντήσει το πόρισμα της ΕΔΕ.

Δύο νοσηλεύτριες και στελέχη του νοσοκομείου στο στόχαστρο για τον θάνατο του 49χρονου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πειθαρχική διαδικασία στο νοσοκομείο Πάτρας «Αγιος Ανδρέας» μετά τον θάνατο του 49χρονου Θεόδωρου Νεμουτιανού τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης κι ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στο νοσοκομείο το οποίο δεν εφημέρευε και ουσιαστικά δεν του παρείχε καμιά βοήθεια παρά τις εκκλήσεις του.

Μετά την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διέταξε επείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) ενώ επίκειται και συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Ποιοι μπαίνουν στο κάδρο των ευθυνών

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι ευθύνες για τη λανθασμένη αξιολόγηση του περιστατικού επιρρίπτονται σε δυο νοσηλεύτριες που είχαν υπηρεσία και υποδέχθηκαν τον ασθενή αλλά και διοικητικά στελέχη του νοσοκομείου για πλημμελή συμπεριφορά αναφορικά με την κατάρτιση και την τήρηση του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται σε επείγοντα περιστατικά ανεξάρτητα από εφημερία.

Μάλιστα, αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, Ηλία Θεοδωρόπουλου, ο οποίος μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης είχε επικαλεστεί τις προφορικές εξηγήσεις του προσωπικού του νοσοκομείου για την μη εξέταση του 48χρονου και την παραπομπή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου που εφημέρευε. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είχε κάποια δείγματα που να φανερώνουν σοβαρό πρόβλημα, γι αυτό και παραπέμφθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο»

Παράλληλα, ο υπουργός ζήτησε και την ενεργοποίηση των διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες μπαίνουν σε αργία όσοι ευθύνονται για τη λανθασμένη αξιολόγηση του περιστατικού. Να σημειωθεί ότι η αργία μπορεί να είναι καταρχάς διάρκειας 15 ημερών και στη συνέχεια για το θέμα της ποινής αποφασίζει το πειθαρχικό όργανο της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Τι λέει η νοσοκόμα για το θλιβερό συμβάν

Βαρύς φαίνεται πως θα πέσει ο πέλεκυς και στη νοσοκόμα που υποδέχθηκε τον άτυχο πατρινό, όταν έφθασε στο νοσοκομείο. Θυμίζουμε πως όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του, όταν ο άνδρας έφθασε στο νοσηλευτήριο, που δεν εφημέρευε, αλλά αποφάσισε να ζητήσει εκεί βοήθεια καθώς διέμενε στην ευρύτερη περιοχή, η νοσοκόμα στα ΤΕΠ δεν κάλεσε γιατρό να τον εξετάσει, απλά του είπε να μεταβεί στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου είχε εφημερία για να τον δει γιατρός.

Η ίδια σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχεται πως δεν έκανε σωστή εκτίμηση της κρισιμότητας του περιστατικού, καθώς ο 49χρονος έφθασε στα ΤΕΠ με τα πόδια και όπως είπε τον είχε δει γιατρός την ίδια ημέρα και είχε διαγνώσει ψύξη.

Ωστόσο παρότι της ανέφερε πως πονούσε και δεν αισθανόταν δεν κινητοποίησε το ιατρικό προσωπικό που εργαζόταν το βράδυ της Τετάρτης (περίπου 70 γιατροί όλων σχεδόν των ειδικοτήτων) για να τον περιθάλψει.

Όπως πληροφορείται το tempo24 η νοσοκόμα συνομιλώντας με διοικητικούς παράγοντες παραδέχθηκε το λάθος της και ζήτησε συγνώμη.

Η ίδια πάντως αναμένει το πόρισμα της ΕΔΕ που θα καθορίσει και την μελλοντική τύχη της, δεδομένου πως κινδυνεύει να τεθεί σε αργία. Να σημειωθεί ότι εργαζόταν επί σειρά ετών στο Δρομοκαΐτειο, από το οποίο και μετακινήθηκε το περασμένο έτος στο νοσοκομείο της Πάτρας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share