Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δραματικές ώρες με τη φωτιά στο Ρέθυμνο: Δε μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα - «Άμεση εκκένωση του Μέλαμπες», το μήνυμα από το 112 (video)

Μαίνεται η πυρκαγιά, έχοντας κάνει πολύ δύσκολη πλέον την προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων

15 Ιουλίου 2022 20:28
Δραματικές ώρες με τη φωτιά στο Ρέθυμνο: Δε μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα - «Άμεση εκκένωση του Μέλαμπες», το μήνυμα από το 112 (video)
Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη φωτιά στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Μέλαμπες.

Η περιοχή:

κρητη-φωτια-μελαμπεσ-ρεθυμνο-15-7

Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς Νέα Κρύα Βρύση. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του στροβιλισμού του ανέμου που δεν επιτρέπεται στα Canadair να πετάξουν, στην περιοχή επιχειρούν μόνο τα ελικόπτερα που έχουν σταλεί.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης, είναι στο 4 δηλαδή πολύ υψηλός.

Όπως αναφέρει, όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Μάλιστα στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται προς τους πολίτες η απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών και την απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσεις. Από την απαγόρευση όπως επισημαίνεται, εξαιρούνται τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.

Πυκραγιά ξέσπασε στον Κορυδαλλό: Ελικόπετρο της Πυροσβεστικής στη μάχη της κατάσβεσης

Φωτιά ξέσπασε, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής (15/7) στην περιοχή του Κορυδαλλού, στο τέρμα της οδού Αθανασίου Διάκου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει ξερά χόρτα. Επιχειρούν 29 πυροσβέστες με 13 οχήματα, όπως επίσης και ένα ελικόπτερο.

Μήνυμα από το 112: «Αν βρίσκεστε στη Φέριζα, εκκενώστε προς Λαγονήσι»

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Φέριζα Σαρωνικού. Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. «Αν βρίσκεστε στη Φέριζα, εκκενώστε προς Λαγονήσι», αναφέρεται σε μήνυμα εκκένωσηςπου έφτασε στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών από το 112.

Η φωτιά έχει εκδηλωθεί κοντά σε οικιστικό κομμάτι, ενώ έχουν κινητοποιηθεί 50 πυροσβέστες, δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα και 5 αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με το irafina, η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια. Από την Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής έγινε γνωστό ότι έκλεισε ο δρόμος Καλυβίων – Αναβύσσου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share