Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αλέξης Κούγιας: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος με νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019» (Video)

«Αυτή η απόφαση έχει μία διπλή ανάγνωση...»

14 Ιουλίου 2022 13:32
Αλέξης Κούγιας: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος με νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την ποινή των 12 ετών που επιβλήθηκε στον Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς τον έκρινε ένοχο για δύο βιασμούς, αλλά και την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι το Εφετείο.

«Αυτή η απόφαση έχει μία διπλή ανάγνωση. Οι μεν τακτικοί δικαστές αθώωσαν τον Δημήτρη Λιγνάδη για όλες τις υποθέσεις, οι υπόλοιποι 4 μηνυτές, στους 2 εξ αυτών που εκπροσωπούσε ο κ. Βλάχος, αθωώθηκε και με τους τακτικούς δικαστές και με τους ενόρκους, στις 2 άλλες μειοψήφησαν οι τακτικοί δικαστές και τελικώς τον καταδίκασαν οι ένορκοι.

Έχει μία διπλή ανάγνωση, και από το πρωί έχουν ακουστεί αδιανόητα πράγματα, μεταξύ αυτών και ο συνάδελφος, κ. Λύτρας, ο οποίος μάλλον έχει περιορισμένες γνώσεις ποινικού δικαίου, και αγνοεί ισχυριζόμενος ότι ο Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος με έναν νόμο που προΐσχυε» ανέφερε αρχικά.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο Λιγνάδης έμεινε ελεύθερος γιατί, την 1η Ιουλίου 2019, έγινε η ψήφιση από την Βουλή ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας και ο νέος Ποινικός κώδικας, άλλαξαν μετά από 70 χρόνια, και προστέθηκε, στο άρθρο του πότε αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για έναν καταδικασθέντα, μία 8η παράγραφος που αναφέρει ότι “μόνο τότε δεν αναστέλλεται η ποινή, όταν ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε: έχει μόνιμη και γνωστή κατοικία στην Ελλάδα, δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν έχει προετοιμάσει τη φυγή του στο εξωτερικό, δεν είναι φυγόποινος, δεν είναι φυγόδικος, δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα και δεν υπάρχει φόβος να διαπράξει, εάν μείνει ελεύθερος, εγκλήματα”», συμπλήρωσε ο κ. Κούγιας.

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος με νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019»

«Το δικαστήριο ερεύνησε ότι η τελευταία καταδίκη του Λιγνάδη με ψήφους 4 έναντι 3, δηλαδή μια ανασφαλή κρίση, έγινε στις 15 Μαρτίου του 2015, και μάλιστα με δύο ιδιόμορφες πράξεις για τις οποίες η δικαιοσύνη είχε μία ανασφαλή κρίση 4-3.

Παρουσίασα 6 αποφάσεις βιασμών κάθειρξης, 21, 20, 18, 15 και 13 ετών αντίστοιχα, στις 3 από αυτές ήμουν δικηγόρος, που το δικαστήριο παμψηφεί ανέστειλε την εκτέλεση ποινής, η μία ήταν ένας διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η άλλη ενός ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου στα Εξάρχεια, που το δικαστήριο ομόφωνα ανέστειλε, εφαρμόζοντας την συγκεκριμένη διάταξη.

Άρα, ένας άνθρωπος που 7 χρόνια δεν κατηγορήθηκε από κανέναν, ήταν υποχρεωτική σύμφωνα με το άρθρο. Αυτή η παράγραφος δεν υπήρχε στον Ποινικό Κώδικα, ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο γνωστός ποινικολόγος.

Σχετικά με τις κατηγορίες και την απαλλαγή του Δημήτρη Λιγνάδη, ο κ. Κούγιας τόνισε ότι, «Ο κ. Βλάχος δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί, γιατί αυτοί οι μηνυτές που εκπροσωπούσε, απεδείχθη ότι είναι ένας κατασκευαστής μίας σκευωρίας, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, η οποία απάλλαξε τους δύο που εκπροσωπούσε.

Μάλιστα το δικαστήριο, επειδή ο κ. Βλάχος παρουσίασε μία εξουσιοδότηση για να εκπροσωπήσει τον έναν που δεν εμφανίστηκε, έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα, για να διερευνηθεί εάν ο κ. Βλάχος διέπραξε το αδίκημα της πλαστογραφίας».

«Ο κ. Βλάχος εμφανίστηκε στην αρχή, χωρίς να είναι παρόντες οι φερόμενοι ως βιασθέντες, να εκπροσωπεί δύο φερόμενους ως βιασθέντες.

Ο ένας εξ αυτών φερόταν πως ήταν κάτοικος Σουηδίας και σωφρονιστικός υπάλληλος, ενώ από τη διαδικασία απεδείχθη ότι, ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε πλουσιοπάροχα στο Ντουμπάι, δεν έκανε καμία δουλειά και δεν ήταν αυτός ο φτωχός υπάλληλος που δεν είχε 120 ευρώ για τα εισιτήριά του και να έρθει στην Ελλάδα».

«Ο δεύτερος που εξαφανίστηκε εντελώς, κ ο κ. Βλάχος δεν μπορούσε πια να είναι δικηγόρος του, παρουσίασε μία εξουσιοδότηση στην οποία υπήρχε μία υπογραφή του φερόμενου ως βιασθέντα.

Αυτή η υπογραφή απεδείχθη ότι είναι πλαστή, όπως απεδείχθη ότι και ένα email που φέρεται ότι έστειλε ο εν λόγω φερόμενος ως βιασθέντας, δεν εστάλη ποτέ και εστάλη από έναν κάτοικο Κρήτης και δεν είχε σχέση με την υπόθεση. Γι’ αυτό το δικαστήριο θα ερευνήσει την υπόθεση για να ασκηθεί ποινική δίωξη στον κ. Βλάχο για πλαστογραφία», υπογράμμισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share