Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γέμισε λαγοκέφαλους-τέρατα η θάλασσα στη Ρόδο: Το τρομακτικό βίντεο και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των ψαράδων

Η κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως η κατάσταση είναι τραγική

11 Ιουλίου 2022 23:36
Γέμισε λαγοκέφαλους-τέρατα η θάλασσα στη Ρόδο: Το τρομακτικό βίντεο και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των ψαράδων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γέμισε λαγοκέφαλους η θάλασσα της Ρόδου. Στο βίντεο που δημοσιεύεται στο Tik Tok αποτυπώνεται η κατάσταση στα νερά προς τη Λίνδο από ψαράδες του νησιού.

Όπως αναφέρουν η κατάσταση στο νησί είναι «τραγική» καθώς η Ρόδος έχει γεμίσει με λαγοκέφαλους. Σημειώνεται ότι ο λαγοκέφαλος αποτελεί ένα άκρως τοξικό και επικίνδυνο – αν καταναλωθεί – είδος ψαριού, με δόντια που… κόβουν «σαν τανάλια».

Μόλις χθες βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας αποκάλυψε λαγοκέφαλο «τέρας» που πιάστηκε στο αγκίστρι ψαρά στην Κάλυμνο. Μάλιστα επρόκειτο για τον μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί ποτέ στις ελληνικές θάλασσες, ζυγίζοντας πάνω από 6 κιλά.

Ο λαγοκέφαλος (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus) είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Lagocephalus sceleratus, είναι είδος της οικογένειας Tetraodontidae. Εντοπίζεται σε βάθη από 8 μέχρι 180 μέτρα. Συνήθως από 18 με 100 μέτρα. Μπορεί να φτάσει μέχρι τα 110 εκατοστά, ενώ κοινό μήκος φαίνεται να είναι τα 40 εκατοστά.

Μέγιστο βάρος που έχει καταγραφεί είναι τα 7 κιλά. Τρέφεται με ψάρια, μαλάκια και καρκινοειδή. Επίσης τρέφεται με χταπόδια και σουπιές. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο.

Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο.

Η κλιματική αλλαγή φέρνει «τροπικούς εισβολείς» στη Μεσόγειο - Απειλή για την αλιεία και τον τουρισμό

Στην αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον πλανήτη και άρα και στα νερά των θαλασσών, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αποδίδουν οι επιστήμονες το φαινόμενο της επιταχυνόμενης εισβολής των «λεσεψιανών μεταναστών», ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, δηλαδή, από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ στα νερά της Μεσογείου.

Είδη, τα οποία απειλούν άμεσα τη βιοποικιλότητα και τη υγεία αφού ορισμένα από αυτά είναι πολύ επικίνδυνα προς ανθρώπινη κατανάλωση, όπως ο λαγοκέφαλος, με το τροπικό είδος ψαριού να καταγράφεται για πρώτη φορά στις ελληνικές θάλασσες το 2005 (πρώτη καταγραφή στη Μεσόγειο το 2003) από επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share