Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συναγερμός στη Σκύρο: Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης το νησί - Ασταμάτητες οι βροχές και οι καταιγίδες

Δύσκολη η κατάσταση...

10 Ιουλίου 2022 08:45
Συναγερμός στη Σκύρο: Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης το νησί - Ασταμάτητες οι βροχές και οι καταιγίδες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύσκολη δείχνει να είναι η κατάσταση στη Σκύρο, με το νησί να αιτείται να μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον τοπικό Δήμο μέσω του δημάρχου, Νίκου Μαυρίκου, ύστερα από τη σφοδρή κακοκαιρία, που έπληξε την Εύβοια και το ίδιο το νησί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το evima οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Εύβοιας βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες εργασίες και να καταγράψουν τις βλάβες στις δημόσιες υποδομές.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επιχειρεί από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης των φαινομένων, έχοντας ενεργοποιήσει 6 μηχανήματα έργου, να υποστηρίξει το έργο της Δημοτικής Αρχής, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή έχοντας ήδη συνδράμει στον απεγκλωβισμό δεκάδων πολιτών, στην προσπάθεια αποκατάστασης της πρόσβασης σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου και στη συνδρομή σε οποιαδήποτε άλλη ανάγκη μέχρι τώρα έχει προκύψει.

Καιρός σήμερα 10/7: Συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα και οι κίνδυνοι για δεύτερο 24ωρο - Τι λένε Αρναούτογλου, Καλλιάνος και Μαρουσάκης

Καιρός σήμερα: Οι έντονες καιρικές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα (10/7) σε αρκετά μέρη της χώρας μας, αν και η αλήθεια είναι ότι σε σημαντικό βαθμό θα υπάρξει βελτίωση, με την αγωνία νωρίτερα να επικρατεί, αφού υπήρξαν μέχρι και αγνοούμενοι.

Για σήμερα, Κυριακή (10/7) στα ανατολικά και τα νότια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι οι βροχές θα περιοριστούν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική, αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια, και γρήγορη βελτίωση. Άνεμοι από διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα και η θερμοκρασία από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις,οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι και η θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

48ωρος συναγερμός από τον Αρναούτογλου

Χαλάει ραγδαία ο καιρός τις επόμενες ώρες σύμφωνα με τα όσα μας έχουν αναφέρει οι μετεωρολόγοι! Μάλιστα ο Σάκης Αρναούτογλου, μόλις έκανε και ένα post στο Facebook, που αναφέρεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν τις επόμενες 48 ώρες και τον κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα...»!

Αναλυτικά το post του Σάκη Αρναούτογλου:

«Δυνητικά πλημμυρογόνες βροχές /καταιγίδες το επόμενο 48ωρο!
(κάντε κλικ πάνω στους χάρτες για μεγέθυνση)

Φίλες και φίλοι! Και τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για ένα 48 ωρο με ιδιαίτερα άστατο καιρό σε αρκετές περιοχές της χώρας!

Αν και οι βροχές/ καταιγίδες μπορεί να είναι ισχυρές οπουδήποτε στους παρακατω χάρτες με τις αποχρώσεις, ο κίνδυνος για αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και από τους τους ανέμους που συνδέονται με τις καταιγίδες μεγαλώνει περισσότερο στις περιοχές οπου οι χρωματισμοί στους παρακάτω χάρτες γίνονται πιο πορφυροί (κυρίως από τις κιτρινοπορτοκαλί και πλησιάζουν προς το μωβ).

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα του Σαββάτου πρώτα στα δυτικά και βόρεια και από τις πρωινές ώρες της Κυριακής και στην υπολοιπη χώρα!!

Καλό θα είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτολου

Δυνητικά πλημμυρογόνες βροχές /καταιγίδες το επόμενο 48ωρο! (κάντε κλικ πάνω στους χάρτες για μεγέθυνση) Φίλες και...

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Friday, July 8, 2022

Από πότε βλέπει βελτίωση ο Καλλιάνος

Άστατος θα είναι ο καιρός σε όλη την επικράτεια και ανάλογα την περιοχή θα υπάρξουν διαστήματα με ηλιοφάνεια και τοπικές καταιγίδες, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες.

Στην Θεσσαλία θα υπάρξουν τοπικές βροχές.

Στις Σποράδες, την Αττική και την Εύβοια, τις πολύ πρωινές ώρες, μπορεί να υπάρξουν κάποια περάσματα τοπικών καταιγίδων.

Στην δυτική και νότια Πελοπόννησο θα βρέχει κατά διαστήματα, στις Κυκλάδες και την Κρήτη, επίσης θα υπάρξουν τοπικές καταιγίδες.

Στην Αττική, τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και τα βόρεια τμήματα του νομού περιμένουμε τοπικές μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες με γρήγορη εξασθένηση των φαινομένων. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 20 μέχρι τους 30 βαθμούς κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν λίγες τοπικές νεφώσεις με μεγάλα διαστήματα καθαρού ουρανού και βροχές κυρίως στις ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα είναι από τους 17 εώς και 28 βαθμούς.

Για την Δευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα είναι σαφώς βελτιωμένος.

Επικίνδυνα φαινόμενα και στην Αττική βλέπει ο Μαρουσάκης

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει ότι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη και επηρέασε πρώτα την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα όπου καταγράφηκαν αρκετά μεγάλα ύψη βροχής: Έχουν πέσει περί τους 40 τόνους νερού ανά στρέμμα γύρω από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Κιλκίς όπου έπεσαν το βράδυ της Παρασκευής 60-70 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας μετατοπίζεται, όπως φαίνεται σε εικόνες από τον δορυφόρο. Το βράδυ της Παρασκευής επηρεάστηκαν τμήματα της Ανατολικής, Κεντρικής και Βόρειας ηπειρωτικής χώρας και τις επόμενες ώρες αναμένεται να επηρεάσει και άλλα τμήματα της επικράτειας της χώρας.

Οι καταιγίδες, σύμφωνα με τις πρόγνωση του καιρού, αναμένεται να πλήξουν τις εξής περιοχές:

  • Θεσσαλία
  • Κεντρική Μακεδονία
  • Δυτικό και Βόρειο Αιγαίο

Αλλά και τμήματα σε:

  • Εύβοια
  • Βοιωτία
  • Αττική

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης υπενθύμισε ότι το 2019 μια φονική καταιγίδα είχε χτυπήσει τη Χαλκιδική, ενώ το καλοκαίρι του 2022 είχαμε φονικές καταιγίδες σε κεντρική και βόρεια Εύβοια.

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να ξεκινήσει να υποχωρεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share