Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη: Kορύφωση του κύματος έως τις 16-17 Ιουλίου – Σε ποιες περιοχές θα καταγραφούν αρνητικά ρεκόρ

«Βαδίζουμε προς την κορύφωση αυτού του κύματος»

6 Ιουλίου 2022 15:02
«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη: Kορύφωση του κύματος έως τις 16-17 Ιουλίου – Σε ποιες περιοχές θα καταγραφούν αρνητικά ρεκόρ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

“H πανδημία κλιμακώνεται όπως έχουμε ήδη προβλέψει από τις αρχές Ιουνίου και βαδίζουμε προς την κορύφωση αυτού του κύματος μέχρι τις 16-17 Ιουλίου” αναφέρει στο enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: «Βόμβα» για επαναφορά της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους - Τι λένε οι ειδικοί

“Μέχρι το χρονικό εκείνο σημείο, η κλιμάκωση της διασποράς αναμένεται να ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ στην Κέρκυρα, την Πάρο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Χαλκιδική και τη Λάρισα.

Σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα τεστ για SARS-CoV-2 και θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Επίσης η απολύμανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους θα μπορούσε να αποσοβήσει το τόσο υψηλό επίπεδο διασποράς. Το τελευταίο αναμένεται να φτάσει στα περίπου 25.000 κρούσματα/ημέρα ως εβδομαδιαίος μέσος όρος (η χθεσινή τιμή αυτού του δείκτη ήταν περίπου 15.700 κρούσματα/ημέρα)” συμπληρώνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Τα συμπεράσματα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, σε σχέση με την Δευτέρα, παρατηρήθηκε μικρότερος αριθμός ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) όπως επίσης και αριθμός θανάτων από COVID-19. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 13,3% (η ημερήσια τιμή την Τρίτη είναι 12,6%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) μειώθηκε στο 1,32 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

Ο αριθμός των κρουσμάτων (όπως αποτυπώνεται στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) παραμένει υψηλός, και το πιο πρόσφατο κύμα, συντηρείται τόσο από την απώλεια ανοσίας λόγω της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού από τον τελευταίο εμβολιασμό, όσο και από νόσηση, καθώς και από τη χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με την κατάργηση των self-test, αλλά και την επιβεβαιωμένη πλέον παρουσία των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Με δεδομένο ότι η σημαντικότερη αύξηση παρατηρείται στις τουριστικές περιοχές, είναι εμφανές ότι η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τις τουριστικές ροές οδηγούν σε μια νέα κύμανση, το ύψος όμως και η διάρκεια αυτής, θα εξαρτηθούν από το βαθμό που οι ροές αυτές, σχετίζονται με το υπάρχον ή τα νέα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 τόσο σήμερα όσο και στους επόμενους 1-2 μήνες. Με βάση την τωρινή κατάσταση, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η σύσταση όπως μη άρση της υποχρεωτικής χρήσης μέτρων προσωπικής προστασίας όπως όπως η μάσκα σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ, ήταν ενδεδειγμένη.

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη: Kορύφωση του κύματος έως τις 16-17 Ιουλίου – Σε ποιες περιοχές θα καταγραφούν αρνητικά ρεκόρ

O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται στο Σχήμα 58.

Σχήμα 58. Πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt

Στο σύνολο της χώρας η πορεία είναι ανοδική, και αντικατοπτρίζεται και στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος και χθες εμφανίζει άνοδο σε σχέση με την Δευτέρα, και πλέον ξεπέρασε τις 15.500 (15.697). Για να επανέλθει η συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων (σε συνδυασμό με την σημαντική συνειδητοποίηση εκ μέρους του πληθυσμού ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την αντιμετώπιση της διασποράς των νέων παραλλαγών της Ο), θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διατήρηση και την επέκταση της επίκτητης ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που πραγματοποιούνται καθημερινά.

H αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών αυτών εργαλείων πρόληψης της διασποράς, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της μετάλλαξης Ο.

Η επιδημιολογική εικόνα χθες σε σχέση με την εικόνα την προηγούμενη Τρίτη, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη: Kορύφωση του κύματος έως τις 16-17 Ιουλίου – Σε ποιες περιοχές θα καταγραφούν αρνητικά ρεκόρ

Σχήμα 59. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της χθεσινής Τρίτης (05/07/2022) σε σχέση με την προηγούμενη (28/06/2022)

Η συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60. Όλες οι περιοχές παραμένουν πάνω από το όριο ανησυχίας.

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη: Kορύφωση του κύματος έως τις 16-17 Ιουλίου – Σε ποιες περιοχές θα καταγραφούν αρνητικά ρεκόρ

Σχήμα 60. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία.

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη: Kορύφωση του κύματος έως τις 16-17 Ιουλίου – Σε ποιες περιοχές θα καταγραφούν αρνητικά ρεκόρ

Σχήμα 61. Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), σε όλες τις περιοχές υπάρχει έντονα ανοδική πορεία, με εντονότερη αυτήν στη Μύκονο στην Πάρο, στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα και στη Ζάκυνθο. Όσον αφορά στις μεγάλες πόλεις, στην Αττική συνεχίζει η έντονα ανοδική πορεία, ενώ πλέον και στη Θεσσαλονίκη έχει διαμορφωθεί έντονος ρυθμός ανόδου.

Με βάση και τα σημερινά αποτελέσματα, επιβεβαιώνεται η θεωρία της δυναμικής ισορροπίας που έχει ήδη διατυπωθεί από την ομάδα μας και αφορά την πορεία της πανδημίας τους τελευταίους 3 μήνες. Στην προκειμένη περίπτωση, η χαλάρωση των μέτρων, έδωσε το χώρο στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Ο-2 να αναπτυχθεί και να δώσει μια επιπλέον κύμανση, καθυστερώντας την ταχεία αποκλιμάκωση. Η διαμόρφωση ενός υψηλού κύματος αποφεύχθηκε από την επιπλέον φυσική ανοσία που διαμορφώθηκε (και που προστίθενται στη συνολική επίκτητη και ήδη υπάρχουσα φυσική ανοσία), ακριβώς λόγω της κύμανσης αυτής.

Όπως όμως αναφέρθηκε, επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι επαναμολύνσεις (λίγο πάνω από το 15% των μετρούμενων μολύνσεων), ενώ αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει μειωμένη ανοσία σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση προ 4 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένη την περαιτέρω απώλεια ανοσίας από τον Σεπτέμβριο, που θα έχουν παρέλθει ακόμα περισσότεροι μήνες, μια επιπλέον αναμνηστική δόση θα καταστεί αναγκαία και νωρίτερα. Η παρούσα ανοδική πορεία της διασποράς, δείχνει ότι η μη τήρηση ή η έλλειψη μέτρων προστασίας σε συνδυασμό με τη παρουσία νέων μεταλλαγμένων στελεχών (όπως συμβαίνει τώρα με τις παραλλαγές Ο-4 και Ο-5) έχει πλέον οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός 6ου κύματος μέσα στο καλοκαίρι παρατηρούμε).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share