Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δίκη «ψευτογιατρού»: Απολογείται για 12 θανάτους και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας

Έφτασε η στιγμή της απολογίας του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας

5 Ιουλίου 2022 11:53
Δίκη «ψευτογιατρού»: Απολογείται για 12 θανάτους και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έπειτα από επτά μήνες όπου οι συγγενείς και οι οικείοι των νεκρών που έπεσαν θύματα του Νίκου Κοντοστάθη, αλλά και των υπολοίπων που οι ζωές τους σημαδεύτηκαν για πάντα από τη δράση του ψευτογιατρού, ετοιμάζεται να πέσει η αυλαία της πολύκροτης δίκης. Έφτασε η στιγμή της απολογίας του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Δείτε επίσης: Πέτρος Φιλιππίδης: Έτσι συγκεντρώθηκαν τα 20.000 ευρώ για την εγγύηση - «Σε απόλυτη ευτυχία η Ελπίδα Νίνου» (video)

Ο 49χρονος δήθεν γιατρός κατηγορείται για 12 θανάτους ασθενών του και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Οι καταθέσεις πραγματογνωμόνων, η ανάγνωση εγγράφων και οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης αποδείχτηκαν μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπαίνει τώρα στον κύκλο των απολογιών. Ωστόσο, ο κύκλος αυτός αναμένεται να τελειώσει το Σεπτέμβριο αφού μαζί με τον «ψευτογιατρό» κάθονται στο εδώλιο 16 πρόσωπα ως συνεργοί του.

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει την απολογία ο Dr Kontos, ο οποίος ανάλογα με την περίσταση εμφανιζόταν στα θύματά του ως διακεκριμένος γιατρός ογκολόγος, ομοιοπαθητικός, στέλεχος της NSA, αλλά και βοτανολόγος.

Ο εφιάλτης των θυμάτων

Τα θύματα στις περισσότερες περιπτώσεις πείθονταν πως ο «Dr. Kontos» είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας που ουσιαστικά «έχει εξουδετερώσει τον καρκίνο» με την μέθοδο που ακολουθεί, πλην όμως «τον πολεμά η επιστημονική κοινότητα για λόγους οικονομικών συμφερόντων» και έτσι «εφαρμόζει τις θεραπείες του στην Ελβετία μόνο για ιδιαίτερα ευκατάστατους ασθενείς».

Η εγκατάλειψη της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών και η παράδοσή τους στα βότανα, τα δήθεν φάρμακα και στις εξαντλητικές δίαιτες που τους πρότεινε ο «δόκτορας» λάμβανε μέσα σε πολλούς από αυτούς όπως είπαν στο δικαστήριο, μεταφυσικές διαστάσεις σαν να τους δίνονταν «η χάρις του Θεού» μέσω ενός τόσο σπουδαίου επιστήμονα, που τους έπειθε πως μπορούν να επανέλθουν γρήγορα στην προ της ασθένειας ζωή τους. Για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους η «ιατρική» του 49χρονου φάνταζε ως ο δρόμος προς την λύτρωση τους από την ασθένεια.

«Αισθανόμασταν τυχεροί όταν τον γνωρίσαμε» είπαν πολλοί ασθενείς που κατάφεραν να ξεφύγουν από την θανατηφόρα «ίαση» του κατηγορούμενου αλλά και αρκετοί συγγενείς ανθρώπων που χάθηκαν ενόσω τους «κούραρε» ο Κοντοστάθης.

Απολογούμενος ο 49χρονος ενώπιον του ανακριτή, τον Ιούνιο του 2020, είχε ισχυριστεί πως δεν εξαπάτησε τα θύματα του και πως ουσιαστικά αυτό που έκανε ήταν να προσφέρει ποιοτικότερη επιμήκυνση ζωής σε ετοιμοθάνατους. «Προσέφερα θεραπευτικές υπηρεσίες ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδέχεται αυτές τις μεθόδους, προσέφερα θετικές, αν μη τι άλλο, υπηρεσίες placebo. Το ζητούμενο ήταν η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής, των κατά τα λοιπά, δυστυχώς, ετοιμοθάνατων ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά σε υπόμνημα που είχε παραδώσει στον δικαστικό λειτουργό. Είχε πει επίσης πως αρχικά δήλωνε πως είναι «βοτανολόγος έστω και εμπειρικός» αλλά «στη συνέχεια με πήρε η κατρακύλα και ξεκίνησα να απολαμβάνω τον τίτλο τού γιατρού, διανθίζοντάς τον με διάφορες επιπλέον ιδιότητες βρισκόμενος σε μία ψυχολογική κατάσταση αδράνειας, χωρίς δηλαδή να μου περνάει από το μυαλό ότι αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο «Δόκτορας Κόντος» συμπλήρωσε τον περασμένο Δεκέμβριο 18 μήνες προσωρινής κράτησης για τη δικογραφία που δικάζεται, ωστόσο παραμένει στη φυλακή καθώς σε βάρος του εκδόθηκε τον ίδιο μήνα νέο ένταλμα προσωρινής κράτησης, με ισχύ 12 μηνών, για την κατηγορία τής νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share