Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Φωτιά στο Μάτι: Παραπέμπονται σε δίκη 21 από τους 24 κατηγορούμενους για πλημμελήματα

Νέες εξελίξεις!

29 Ιουνίου 2022 17:40
Φωτιά στο Μάτι: Παραπέμπονται σε δίκη 21 από τους 24 κατηγορούμενους για πλημμελήματα
Eurokinissi
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τέσσερα χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 103 συνανθρώπους μας, σωρεία προσφυγών και διαφορετικών νομικών απόψεων που εκτέθηκαν, το δικαστικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την παραπομπή 21 από τους συνολικά 24 κατηγορουμένους.

Το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, αφού μελέτησε τη δικογραφία και την πρόταση του εισαγγελέα Π. Μειδάνη, αποφάσισε την παραπομπή των 21 για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Οι δικαστές του συμβουλίου συντάχθηκαν με την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μειδάνης κατά του βουλεύματος (σ.σ του συμβουλίου Πλημμελειοδικών) και απέρριψαν την αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής από πλημμέλημα στο κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Έτσι, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το δικαστήριο θα δικάσει τους 21 εμπλεκόμενους-μεταξύ των οποίων και του ηλικιωμένου από τον οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά-για δύο πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, με τον ηλικιωμένο να λογοδοτεί και για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

 Φωτιά στο Μάτι: Παραπέμπονται σε δίκη 21 από τους 24 κατηγορούμενους για πλημμελήματα
(EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΑΗ)

Ανάμεσα στα πρόσωπα που παραπέμπονται είναι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας κ. Μεϊδάνης, είχε διαφωνήσει με το σκέλος του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που είχε διατάξει περαιτέρω ανάκριση για τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής με αναβαθμισμένη κατηγορία, θεωρώντας ότι υπάρχει απόλυτη ακυρότητα για αυτό, αλλά και ως προς την απαλλαγή 10 κατηγορουμένων από το χώρο της Αστυνομίας αλλά και αντιδημάρχους εκφράζοντας τη θέση ότι για τους 6 κατηγορούμενους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να δικαστούν.

Από τους κατηγορουμένους, μόνο για 3 αστυνομικούς κρίθηκε ότι πρέπει να απαλλαγούν, με το δικαστικό συμβούλιο να κρίνει ότι όσα εξέθεσαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης είναι επαρκή για να μην παραπεμφθούν σε δίκη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share