Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δίκη Λιγνάδη: Ώρα απολογίας για τον πρώην διευθυντή του Εθνικού - Κατηγορείται για τέσσερις υποθέσεις βιασμών

Έφτασε η ώρα της απολογίας του ηθοποιού και του σκηνοθέτη

27 Ιουνίου 2022 09:54
Δίκη Λιγνάδη: Ώρα απολογίας για τον πρώην διευθυντή του Εθνικού -  Κατηγορείται για τέσσερις υποθέσεις βιασμών
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέντε μήνες μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έφτασε η ώρα της απολογίας του προφυλακισμένου εδώ και 16 μήνες, ηθοποιού και σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη. Κατηγορείται για τέσσερις υποθέσεις βιασμών. Με την ευκαιρία, δείτε τι δήλωσε η πρώην σύντροφος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων που κλήθηκαν από το δικαστήριο αλλά και των προταθέντων από την υπεράσπιση και την ανάγνωση των εγγράφων της δικογραφίας, έφτασε η στιγμή που ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, θα βρεθεί απέναντι από δικαστές και ενόρκους και θα δώσει τη δική του εκδοχή για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης που αντιμετωπίζει.

Εδώ και πέντε μήνες, η δίκη του βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με την ακροαματική διαδικασία να εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους με συνεχούς διαξιφισμούς, εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας, ανάμεσα στους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας με αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι αισίως σήμερα (27.06.2022) το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα συνεδριάσει για 27η φορά, η δίκη να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Κι αυτό ενώ στις 24 Αυγούστου 2022 συμπληρώνεται το 18μηνο της προσωρινής κράτησης του Δημήτρη Λιγνάδη.

Δίκη Λιγνάδη: Ώρα απολογίας για τον πρώην διευθυντή του Εθνικού -  Κατηγορείται για τέσσερις υποθέσεις βιασμών

Οι καταθέσεις, οι αντιφάσεις και η αμφισβήτηση

Τρεις από τους τέσσερις καταγγέλλοντες στην υπόθεση βρέθηκαν στο δικαστήριο και εξιστόρησαν τα όσα περιγράφουν πως βίωσαν όταν στο δρόμο τους βρέθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο τέταρτος άνδρας που κατήγγειλε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να αποβληθεί από την υποστήριξη της κατηγορίας ο δικηγόρος του.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, ένας 27χρονος άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής ο οποίος κατέθεσε πως βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη σε ηλικία 16 ετών.

«Έχασα τις αισθήσεις μου μετά από αυτό. Παίζει να κράτησε ένα δυο, τρία λεπτά. Έχασα τις αισθήσεις μου. Ξύπνησα την επόμενη ημέρα, με κάτω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Ήμουν έξω στο μπαλκόνι, κοιτάω γύρω μου να δω αν ήταν ο κατηγορούμενος. Δεν ήταν. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ φόβο. Ήθελα να τρέξω να βγω έξω. Ντύθηκα πολύ γρήγορα, δεν τον είδα στο σαλόνι και άνοιξα την πόρτα και έφυγα» περιέγραψε ο μάρτυρας τοποθετώντας τον βιασμό του, το 2011.

Ο δεύτερος καταγγέλλοντας επίσης Αιγυπτιακής καταγωγής έχει καταγγείλει τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό το καλοκαίρι του 2015 σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου ενώ ακόμα δεν είχε συμπληρώσει τα 18 έτη.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως με τον κατηγορούμενο πήγαν μαζί στην Επίδαυρο το 2015 και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου. Στην παρέα βρισκόταν ένας ακόμα φίλος του και έμειναν σε ξενοδοχείο. Εκεί ανέφερε πως βιάστηκε από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη.

«Πήγα στο δωμάτιο, ξάπλωσα και ήμουν με ένα σορτσάκι και μια μπλουζίτσα. Κοιμήθηκε μέσα σε λεπτά. Κάποια στιγμή άρχισα να νιώθω πόνο στη πλάτη, να με τραβάει προς τα πάνω ο κατηγορούμενος» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Ήσασταν μπρούμυτα στο κρεβάτι;

Μάρτυρας: Ναι και κατάλαβα στη μέση πόνο και τράβηγμα προς τα πάνω με δύναμη. Μου έβγαλε το σορτσάκι, εγώ ήμουν τότε 50 κιλά και ο κατηγορούμενος 30 κιλά παραπάνω από εμένα. Μου έβγαλε το σορτσάκι και άρχισε να με γλείφει. Είχα τρομάξει τόσο πολύ. Συνέχισε να με γλείφει με άφηνε κάτω με σήκωνε με έγλυφε και μετά όταν δεν ήθελε άλλο με άφησε κάτω…

Ακόμα ένας άνδρας ουκρανικής καταγωγής κατέθεσε στο δικαστήριο πως βιάστηκε το 2015 όταν ήταν σε ηλικία 17 ετών και φιλοξενούνταν στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη για ένα διάστημα μερικών μηνών. Ο μάρτυρας περιέγραψε τη γνωριμία του, με τον ηθοποιό στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο στις αρχές του 2015.

Εκείνη την περίοδο, όπως τόνισε ο καταγγέλλων στο δικαστήριο, είχε μία δύσκολη οικογενειακή ζωή με πολλά οικονομικά προβλήματα και σωματική κακοποίηση και μίλησε στον Δημήτρη Λιγνάδη από την αρχή της γνωριμίας τους για τα προβλήματα που είχε. Ο Δημήτρης Λιγνάδης του πρότεινε να τον φιλοξενήσει. «Ένοιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένοιωθα εμπιστοσύνη γιατί μου είπε ότι κι ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός και ότι αγαπούσε τη μητέρα του. Ένοιωσα ότι με καταλάβαινε. Το είδα ως ευκαιρία να ξεφύγω από όλα. Να τελειώσω το σχολείο, να είναι πιο νορμάλ η ζωή μου» τόνισε στην κατάθεση του.

Και τους τρεις μάρτυρες η πλευρά του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες του βιασμού, τους μήνυσε για ψευδή κατάθεση στο ακροατήριο κάνοντας λόγο για σωρεία αντιφάσεων και επισημαίνοντας τις αλλαγές στις ημερομηνίες των καταγγελλομένων περιστατικών.

Ποιοι βρίσκονται δίπλα στον Δημήτρη Λιγνάδη

Ελάχιστα φιλικά του πρόσωπα, ο αδελφός του και η πρώην νύφη του, βρίσκονται συχνά-πυκνά στο δικαστήριο στο πλευρό του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ωστόσο, κανείς επώνυμος από το χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης δεν έδωσε το παρών για να καταθέσει υπέρ του. Μόνη εξαίρεση η πρώην υφυπουργός και ηθοποιός, Ελένη Κούρκουλα και ο πρώην σύζυγος της, επιχειρηματίας και θεατρικός παραγωγός, Διονύσης Παναγιωτάκης, οι οποίοι εμφανίστηκαν πεπεισμένοι πως ο στενός τους φίλος έπεσε θύμα σκευωρίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share