Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στα Προπύλαια – Κλειστή η Πανεπιστήμιου

«Να δοθούν τώρα αυξήσεις»

24 Ιουνίου 2022 12:01
Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στα Προπύλαια – Κλειστή η Πανεπιστήμιου
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πανελλαδική συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή, οι συνταξιούχοι στην οποία θα συμμετέχουν σωματεία από όλη τη χώρα.

Δείτε επίσης: «Έσκασαν» τα χαρμόσυνα: Έρχεται νέος Κοινωνικός Τουρισμός 2022 για συνταξιούχους - Τι γνωρίζουμε

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα αιτήματά τους είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • κατώτερη σύνταξη στα 650 ευρώ από τα 384, που είναι σήμερα,
  • να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις,
  • να αποδοθούν οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις,
  • να γίνει άμεσα πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία,
  • να καταργηθεί η αντεργατική-αντιλαϊκή-αντιασφαλιστική νομοθεσία και να παρθούν μέτρα προστασίας από την ακρίβεια,
  • να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Να δοθούν τώρα αυξήσεις – και όχι το 2023 – σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλομένων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί μαζί τους την επόμενη εβδομάδα.

Δραματική απόφαση για χιλιάδες συνταξιούχους – Τι συμβαίνει με τις συντάξεις τους

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το κούρεμα που έγινε στις επικουρικές συντάξεις 16.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας κατά την ένταξη του Ταμείου τους (ΛΕΠΕΤΕ) στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ (ΕΤΕΑΕΠ).

Δείτε επίσης: Συντάξεις Ιουλίου: Πότε θα καταβληθούν - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Η ένταξη των συνταξιούχων της Εθνικής στο ΕΤΕΑΕΠ έγινε με κούρεμα 50% στις παλιές τους συντάξεις προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να καταβάλλονται, μια που το ΛΕΠΕΤΕ είχε κηρύξει στάση πληρωμών λόγω της απόφασης της εργοδότριας τράπεζας να διακόψει τη χρηματοδότησή της προς το Ταμείο λόγω του υψηλού ελλείμματος.

Ακύρωση

συνταξεισ-λεφτα

Το ΣτΕ, με την 431/2022 απόφαση της Ολομελείας του που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, απέρριψε ομαδική προσφυγή συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ για ακύρωση των περικοπών, με το αιτιολογικό ότι: Αφενός, η ένταξη του Ταμείου τους στον δημόσιο φορέα επικουρικής ασφάλισης έγινε για να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεών τους, έστω και σε μικρότερα ποσά, και…

Αφετέρου, επειδή «δεν προκύπτει από το Σύνταγμα ή άλλη υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη υποχρέωση του κράτους για καταβολή επικουρικής σύνταξης ανάλογου ύψους με την προβλεπόμενη σε κανονισμό λειτουργίας λογαριασμού ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι ο ΛΕΠΕΤΕ».

Το κούρεμα στις συντάξεις ήταν 50% και έγινε με τον νόμο 4618/2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τροποποιήθηκε με το άρθρο 63 του νόμου 4680/2020 (Ν.Δ.) με πρόβλεψη για χρηματοδότηση προς το ΕΤΕΑΕΠ ως το 2032 από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας και με θέσπιση προσωπικής διαφοράς στις επανυπολογισμένες συντάξεις ως και το 2024.

Οι μέσες επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ έφταναν στα 700 ευρώ μηνιαίως με 14 καταβολές ετησίως, καθώς το Ταμείο είχε χαρακτηριστικά σύμβασης μεταξύ τράπεζας και ασφαλισμένων χωρίς να έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές των Μνημονίων.

Όταν έγινε η στάση πληρωμών (Δεκέμβριο 2017), οι συνταξιούχοι στράφηκαν με αγωγές κατά της Εθνικής, αξιώνοντας να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, χωρίς όμως να δικαιωθούν, μια που η υπόθεση έφτασε να εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share