Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Κορωνοϊός: Ο Ηλίας Μόσιαλος τάσσεται κατά της τέταρτης δόσης του εμβολίου – Ο λόγος είναι...

«Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση»

24 Ιουνίου 2022 10:33
Κορωνοϊός: Ο Ηλίας Μόσιαλος τάσσεται κατά της τέταρτης δόσης του εμβολίου – Ο λόγος είναι...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αντίθετος με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι ο Ηλίας Μόσιαλος, επειδή η «εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν συνοδεύεται από την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση».

Δείτε επίσης: 4η δόση: Δευτέρα (27/06) ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 30! Η εξήγηση των ειδικών μετά τη σύγχυση - Ποιους αφορά & τι θα κάνουν όσοι έχουν νοσήσει (Video)

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, είναι αντίθετος στην εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ή όπως αναφέρεται, τη δεύτερη αναμνηστική δόση, κάτι που εκφράζει και σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια», τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει πως «εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο».

Η συζήτηση για την τέταρτη δόση του εμβολίου έχει ήδη ανοίξει, πάντως, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, να επισημαίνει στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο πως δεν συστήνει να κάνει την 4η δόση κάποιος νέος σε ηλικία, εκτός και αν φοβάται πολύ.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση...

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Thursday, June 23, 2022

Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.

Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.

Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων.

Τέλος να επισημάνω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share