Σάββατο, 11 Μαΐου 2024

4η δόση: Δευτέρα (27/06) ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 30! Η εξήγηση των ειδικών μετά τη σύγχυση - Ποιους αφορά & τι θα κάνουν όσοι έχουν νοσήσει (Video)

Η προειδοποίηση της Ματίνας Παγώνη

24 Ιουνίου 2022 08:14
4η δόση: Δευτέρα (27/06) ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 30! Η εξήγηση των ειδικών μετά τη σύγχυση - Ποιους αφορά & τι θα κάνουν όσοι έχουν νοσήσει (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η έλευση του 6ου κύματος πανδημίας κορωνοϊού και η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, επίσπευσε την απόφαση των Επιτροπής Ειδικών για τέταρτη δόση εμβολίου.

Συγκεκριμένα, από την προσεχή Δευτέρα 27/6, η πλατφόρμα των ραντεβού για τέταρτη δόση εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμη προς το κοινό, με την Επιτροπή να απευθύνει «ισχυρή σύσταση» για τους πολίτες άνω των 60 ετών, για τους οποίους υπάρχουν δεδομένα.

«Οποιος από 30 και πάνω επιθυμεί, το κάνει -Σύσταση μόνο για τους άνω των 60»

Πάντως, όποιος πολίτης από 30 ετών και πάνω επιθυμεί να κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μπορεί να το κάνει, εφόσον θέλει να νιώθει πιο προστατευμένος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση από την Επιτροπή Ειδικών.

«Οι ίδιοι κανόνες που έχουν τεθεί για τους άνω των 60 ετών για τη δεύτερη αναμνηστική δόση ισχύουν και στους άνω των 30 ετών», διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Υγείας. Που σημαίνει ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση, 4 μήνες μετά την πρώτη. Επιπλέον, σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση δεν προτείνεται να κάνουν τη δεύτερη.

Μέχρι τώρα, τέταρτη δόση μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι ήταν άνω των 60 ετών και μόνο για αυτούς ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα εμβολιασμού.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την τέταρτη δόση εμβολίου

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσοι το επιθυμούν τη Δευτέρα 27-6-22»

Ματίνα Παγώνη: Δεν υπάρχουν πλήρως τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης στις ηλικίες 30-59

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως οι πολίτες άνω των 60 ετών πρέπει να σπεύσουν να λάβουν την 4η δόση.

«Οι άνω των 60 που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την 4η δόση. Από τις ηλικίες 30 μέχρι 59 έγινε η σύγχυση. Τεκμηριωμένα πλήρως επιστημονικά δεδομένα για αυτές τις ηλικίες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δεν έχουμε.

Επειδή στις ηλικίες αυτές δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα τα δεδομένα, αυτοί που δεν έχουν υποκείμενο νόσημα δε νομίζω να πάνε να το κάνουν, αυτοί όμως που έχουν προβλήματα μπορούν να το κάνουν και θα τους βοηθήσει».

Ωστόσο, επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση δεν υπάρχουν. «Λέγεται ότι θα ωφελήσει επειδή έχουν τα υποκείμενα νοσήματα, αλλά πλήρης τεκμηρίωση δεν υπάρχει». Η κ. Παγώνη τόνισε ότι «ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση» και όλοι θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν μέτρα υγιεινής.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share