Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Επίσημα πλέον τα τρία τα κρούσματα στη χώρα – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Πρόκειται για εισαγόμενα περιστατικά της νόσου

23 Ιουνίου 2022 18:08
Ευλογιά των πιθήκων: Επίσημα πλέον τα τρία τα κρούσματα στη χώρα – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Πηγή φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τρία είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα με ευλογιά των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, εξετάζεται ακόμη ένας ασθενής, ο οποίος στον αρχικό έλεγχο είχε κριθεί ως θετικός. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως δημοσιεύματα σχετικά με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε νησί των Κυκλάδων δεν ευσταθούν.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται:

«Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, 23/06/22, τρία εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ενός επιπλέον ασθενούς με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, για τον οποίο ο αρχικός έλεγχος δείγματος για είδη non-variola orthopox ιών (στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων) ήταν θετικός.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου. Δημοσιεύματα σχετικά με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε νησί των Κυκλάδων δεν ευσταθούν».

μεθ-νοσοκομειο
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Κορωνοϊός - Επίσημο: Τη Δευτέρα (27/6) ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολίου - Τι θα ισχύσει για τους άνω των 30

Στην εισήγηση να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των άνω των 30 ετών με την αναμνηστική (τέταρτη) δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προχωρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα (27/6).

Οι ειδικοί έλαβαν την συγκεκριμένη απόφαση μετά την εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορωνoϊού, περίπου εδώ και τρεις εβδομάδες μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα η τέταρτη δόση εμβολίου αφορά όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο ενώ είχαν προηγηθεί οι ανοσοκατασταλμένοι. Από στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, προκύπτει ότι μόλις το 15% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share