Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων «ρίχνει» στο «τραπέζι» την 4η δόση - Στον κλοιό των Όμικρον 4 και 5 η χώρα (Video)

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών

23 Ιουνίου 2022 09:10
Κορωνοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων «ρίχνει» στο «τραπέζι» την 4η δόση - Στον κλοιό των Όμικρον 4 και 5 η χώρα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η έξαρση του κορωνοϊού να επισπεύσει την τέταρτη δόση εμβολίου και στους κάτω των 60 ετών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται κατά πληροφορίες να κινηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία συνεδριάζει σήμερα βάζοντας στο τραπέζι το να ανοίξει η δυνατότητα εμβολιασμού με τέταρτη δόση και σε μικρότερες των 60 ετών ηλικίες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση η εισήγηση αναμένεται να είναι για τους άνω των 50 ετών και όχι για τον γενικό πληθυσμό. Αν και οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 δεν φαίνεται να καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια εντούτοις το πνεύμα είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νοσηλεία, στοιχείο που είναι κρίσιμο προκειμένου να μην υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ ώστε να μην υπάρξει ανάγκη για λήψη μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει και για τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο, η απόφαση θα αφορά σύσταση και όχι υποχρεωτικότητα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα να κάνουν προαιρετικά την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και στους πολίτες που είναι κάτω των εξήντα ετών μετά από συνεννόηση με το γιατρό τους άφησε χθες, Τετάρτης, και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση, πάντως, στους άνω των 60 ετών δεν κινήθηκε με τους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους αυτό συνέβη στις προηγούμενες ηλικιακές ομάδες καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία έχει εμβολιαστεί μόλις το 15% των δικαιούχων, ένας αριθμός, δηλαδή, ίσος περίπου με 300.000 άτομα.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί παρακολουθούν με ανησυχία τα καθημερινά δεδομένα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ στις εκθέσεις του για τον κορονοϊό με τα κρούσματα να βρίσκονται αρκετά συχνά πλέον πάνω από τα 10.000 και τον δείκτη αναπαραγωγής του ιού να είναι αρκετά πάνω από τη μονάδα – στο 1,32 την τελευταία εβδομάδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share