Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δάση γίνονται στάχτη για ακόμη ένα καλοκαίρι: Πύρινα μέτωπα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Χαλκιδική – Μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων Μέσων (video)

Μάχη με τρεις πυρκαγιές το μεσημέρι της Κυριακής (19/6)

19 Ιουνίου 2022 18:03
Δάση γίνονται στάχτη για ακόμη ένα καλοκαίρι: Πύρινα μέτωπα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Χαλκιδική – Μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων Μέσων (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τρεις νέες εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν την Κυριακή (19/6) σε Φθιώτιδα, Φωκίδα και Χαλκιδική, και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πήραν γρήγορα διαστάσεις.

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και εναέρια μέσα μετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσής τους. Επί του παρόντος, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, κανένα από τα τρία πύρινα μέτωπα δεν απειλεί σπίτια ή οικισμούς. Ειδικότερα, λίγο μετά τις 15:30, ξέσπασε η φωτιά στην Μόλα Καλύβα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Επιχειρούν 77 πυροσβέστες με εικοσιτέσσερα οχήματα, καθώς και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Φωκίδα και Φθιώτιδα

Η φωτιά στο Ζέλι Φθιώτιδας καίει αγροτοδασική έκταση και εκεί επιχειρούν 28 πυροσβέστες, 12 οχήματα, 2 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Στη Φωκίδα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 15:00 καίει δασική έκταση στην περιοχή Βουνιχώρα. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα και 4 αεροσκάφη. Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, ότι η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Φωτιά στην Εύβοια: Βελτιωμένη η εικόνα το πρωί της Κυριακής! Στη μάχη ξανά τα εναέρια μέσα - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

Φωτιά στην Εύβοια: Βελτιωμένη χαρακτηρίζει η Πυροσβεστική την εικόνα της πυρκαγιάς στην περιοχή Γάια της Εύβοιας, καθώς δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο.

Στη μάχη ξανά τα εναέρια μέσα - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

Οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν ενισχυμένες με πυροσβέστες από όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες, οι οποίες καίνε εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς, ενώ με το πρώτο φως του ήλιου σηκώθηκαν ξανά τα εναέρια μέσα για να συμβάλλουν στην κατάσβεση.

Η φωτιά πλέον καίει σε απόσταση από την κατοικημένη περιοχή και δεν φαίνεται να απειλεί σπίτια. Σε κάθε περίπτωση οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν στο σημείο ενώ έχουν σηκωθεί 4 εναέρια μέσα (2 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα)

H Πυροσβεστική έκανε από χθες λόγο για δύσκολη πυρκαγιά, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις το απόγευμα, αλλά όπως ανέφερε αργά το βράδυ το συντονιστικό όργανο της περιοχής, το μέτωπο έχει «προσδιοριστεί».

Σε κάθε περίπτωση έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή το προσωπικό όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας, ενώ όλη τη νύχτα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (εκ των οποίων 3 είναι Ε.ΜΟ.ΔΕ.) και 31 οχήματα.

Συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα τις εστίες της φωτιάς.

Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ με εντολή του αρχηγού του ΠΣ, Αλέξιου Ράπανου μετέβη στην περιοχή προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε περί τις 14.00 το Σάββατο σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γάια και Κρεμαστό Ευβοίας και λίγο πριν από τις 19.00 στάλθηκε μήνυμα μέσω 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι. Πάντως, λένε αξιωματικοί του Π.Σ., από το βράδυ δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share