Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απόπειρα κατάληψης βραχονησίδας: Η ακραία πρόκληση των Τούρκων φέρνει δυναμική απάντηση

Πώς θα κινηθεί η Τουρκία;

15 Ιουνίου 2022 10:06
Απόπειρα κατάληψης βραχονησίδας: Η ακραία πρόκληση των Τούρκων φέρνει δυναμική απάντηση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Τουρκία συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις αμφισβητώντας το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια, κάθε ένα από τα οποία έχει πολλές παραλλαγές, για την εξέλιξη μιας ελληνοτουρκικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης στο liberal.gr, στο ήπιο σενάριο, το τουρκικό καθεστώς θα συνεχίσει την εμπρηστική του ρητορική συνδυαστικά με ελεγχόμενες εντάσεις που θα εστιάζουν στις μεταναστευτικές ροές. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιχειρεί διπλωματικές πιέσεις προς την Ελλάδα εμμένοντας στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και αμφισβητώντας την κυριαρχία τους.

Το μεσαίο σενάριο περιλαμβάνει την εμφάνιση ενός σκάφους σεισμικών ερευνών, όπως το Oruc Reis – ή το ίδιο το Oruc Reis – που θα διεξάγει για μια ακόμα φορά έρευνες σε ανοριοθέτητες περιοχές. Πιθανότερος στόχος, το τρίγωνο μεταξύ Κάρπαθου, Κρήτης και Καστελόριζου.

Απόπειρα κατάληψης βραχονησίδας:

Στο ίδιο σενάριο, θα μπορούσαμε να δούμε τουρκικά αλιευτικά σε ελληνικά ύδατα να αρνούνται να αποχωρήσουν, (επικαλούμενα ότι βρίσκονται σε χωρικά ύδατα της γείτονος), γεγονός που θα πυροδοτούσε αντίδραση της ελληνικής ακτοφυλακής, καθώς επίσης την εμφάνιση ενός πλωτού γεωτρύπανού στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ένα τρίτο, χειρότερο από τα προηγούμενα, σενάριο, η Τουρκία θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και θα κληθεί από την κυβέρνηση της Τρίπολης να διεξάγει σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης. Ταυτόχρονα, μπορεί να δούμε μετανάστες να μεταφέρονται με συνοδεία τουρκικής ακτοφυλακής σε κάποια βραχονησίδα και από εκεί και πέρα η Τουρκία να σπεύδει να τους διασώσει, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη έρευνας και διάσωσης ανήκει σε αυτήν.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το «τζαρτζάρισμα» των Λιμενικών των δύο χωρών μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο, ακόμη και χωρίς εμπλοκή πολεμικών σκαφών. Ενα υποσενάριο εδώ είναι στο τρίγωνο μεταξύ Κάρπαθου, Κρήτης και Καστελόριζου, αντί για σεισμικό σκάφος, να σταλεί πλωτό γεωτρύπανο. Στηρίζεται στο σκεπτικό, πάντα με βάση την τουρκική προσέγγιση, ότι μετά τη συλλογή δεδομένων από τις έρευνες του 2020, ήρθε η ώρα των γεωτρήσεων στο Αιγαίο.

Δεν είναι το πιθανότερο να συμβεί, καθώς τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα βρίσκονται σε λειτουργία στη Μαύρη Θάλασσα, με τον Ερντογάν να περιμένει κάποια ανακάλυψη φυσικού αερίου, ένα «χαρτί» που θα ήταν χρήσιμο ενόψει εκλογών, ωστόσο παραμένει ένα ενδεχόμενο. Στο τρίτο σενάριο, ένας στιγμιαίος ναυτικός ή αεροπορικός αποκλεισμός ενός νησιού, μόνο και μόνο για να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας στην πλευρά μας και να τεστάρει τη βούληση και την ετοιμότητα μας. Η απαγόρευση διεξαγωγής κάποιας στρατιωτικής μας άσκησης συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες, γιατί μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες άμεσης εμπλοκής.

Στο χειρότερο δυνατό σενάριο θα δούμε απόπειρα κατάληψης κάποια βραχονησίδας, όπου πλέον οι δύο πλευρές θα εμπλακούν πλήρως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εκεί πλέον η Τουρκία θα δείξει πως αμφισβητεί εμπράκτως τις συνθήκες και θα μεταφέρει την πίεση στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να αντιδράσει πλέον και δεδομένα θα αντιδράσει δυναμικά.

Και στα τέσσερα παραπάνω σενάρια, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε ένταση και στον αέρα. Κοινός επίσης παρονομαστής είναι ο κίνδυνος ενός ανθρώπινου λάθους ή μιας προβοκάτσιας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share