Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2024

Συναγερμός στην Αττική για τις μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες εμφανίστηκαν - «Κατάληψη» στον Αργοσαρωνικό (video)

Μαζική η μεταφορά τους από τα νερά του Ιονίου σε αυτά του Αιγαίου

13 Ιουνίου 2022 15:05
Συναγερμός στην Αττική για τις μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες εμφανίστηκαν - «Κατάληψη» στον Αργοσαρωνικό (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι πληθυσμοί μεδουσών αυξάνονται σε όλη την Ελλάδα και το γαλάζιο των ελληνικών παραλιών... χάνεται στο μωβ. Αρχικά οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος αλλά τα θαλάσσια ρεύματα τις παρέσυραν στο Αιγαίο, στον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και τις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και στις Κυκλάδες αλλά και στον Αργοσαρωνικό.

Δείτε επίσης: Καλοκαίρι με μωβ μέδουσες: Κατακλύζουν τα ελληνικά νερά - Αυτές είναι οι επικίνδυνες περιοχές (χάρτης)

Στην Αττική ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους πληθυσμοί μωβ μεδουσών σε:

  1. Μέγαρα
  2. Ελευσίνα
  3. Αγιο Κοσμά
  4. Γλυφάδα
  5. Ανάβυσσο
  6. Βάρη
  7. Βουλιαγμένη
  8. Σαρωνίδα

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το τσίμπημα της μωβ μέδουσας δεν αντιμετωπίζεται με αμμωνία αλλά θέλει διαφορετική προσέγγιση. Το πρώτο πράγμα που αισθάνεται κάποιος είναι τσούξιμο και πόνος από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας.

Το σημείο αυτό πρέπει να πλυθεί με άφθονο θαλασσινό νερό. «Στη συνέχεια θα πρέπει να βγει έξω από τη θάλασσα και να αφαιρέσει όχι με γυμνό χέρι αλλά είτε με κάποια πλαστική τηλεκάρτα πιστωτική κάρτα ή ακόμη καλύτερα και με γάντι πλαστικό αν υπάρχουν κάποια υπολείμματα από τα πλοκάμια» ανέφερε η δερματολόγος Πέννυ Δαλαμπούρα στην τηλεόραση του MEGA.

«Έχει μία αμυδρή κίνηση δεν μπορεί δυναμικά μεταφερθεί από ένα μέρος σε κάποιο άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένουμε τα ρεύματα και το θεό άνεμο» υπογράμμισε ο ωκεανολόγος Χαρίτων Χιντήρογλου. Οι ειδικοί συλλέγουν στοιχεία προκείμενου να ερευνήσουν τους λόγους της πληθυσμιακής έξαρσης του φαινομένου. Κυριότερες αιτίες η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση μεγάλων ψαριών καθώς εκτός από τις χελώνες θηρευτές των μεδουσών είναι ο ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.

Χελώνα στη Νάξο έφαγε πάνω από 100 μέδουσες σε μισή ώρα

Η μωβ μέδουσα και οι φυσικοί θηρευτές της. Πώς μια θαλάσσια χελώνα στη Νάξο, ο Μάριος, έφαγε πάνω από 100 μέδουσες. Η μωβ μέδουσα έχει προκαλέσει προβληματισμό σε μια χρονιά που αναμένεται μεγάλο κύμα τουριστών στην Ελλάδα.

Οι περιοχές με μωβ μέδουσες το Σαββατοκύριακο αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς ολοένα και περισσότεροι λουόμενοι πήγαν για μπάνιο. Εδώ και αρκετές ημέρες οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο είδος έχει εξαπλωθεί, παραμένει στα βαθιά και ανάλογα με τα ρεύματα και τη φορά των ανέμων βγαίνουν σε παραλίες.

Η κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία στη θάλασσα -εξέλιξη που ευνοεί την αναπαραγωγή της Pelagia noctiluca, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είδους- είναι ένας από τους παράγοντες για τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Η μείωση των φυσικών θηρευτών της μωβ μέδουσας είναι ο δεύτερος παράγοντας που ευνοεί την έξαρση στις ελληνικές θάλασσες. Ο ξιφίας και ο τόνος είναι τα μεγάλα πελαγικά ψάρια που έχουν στο «διαιτολόγιό» τους τις μωβ μέδουσες.

Επίσης, ένας βασικός θηρευτής είναι και η θαλάσσια χελώνα. Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη μωβ μέδουσα και τις παραλίες σε Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, η οργάνωση Naxos island wildlife protection αναδημοσίευσε ένα βίντεο από το περυσινό καλοκαίρι που δείχνει πώς μια θαλάσσια χελώνα μπορεί εύκολα να λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες.

Σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη στην πλατφόρμα inaturalist.org, οι μωβ μέδουσες έφθασαν και στη Χαλκιδική. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες λουόμενοι στην Κρήτη είχαν εντοπίσει μωβ μέδουσα στην παραλία Φαλάσαρνα (Κίσσαμος Χανίων).

Πάνω από 100 μέδουσες έφαγε ο Μάριος, η θαλάσσια χελώνα στη Νάξο

«Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), θυμηθήκαμε την περσινή μας παρατήρηση με τον Μάριο, μια από τις μόνιμες θαλάσσιες χελώνες της Νάξου, που μέσα σε μισή ώρα καταβρόχθισε πάνω από 100 μέδουσες» επισημαίνεται στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.

Και προστίθεται: «Η παρατήρησή μας αυτή δείχνει την καθοριστική σημασία της θαλάσσιας χελώνας στην ισορροπία του οικοσυστήματος και τα οφέλη της στον έλεγχο του υπερπληθυσμού του είδους αυτού».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share