Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

"Ανακούφιση" από Εξαδάκτυλο: «Η ευλογιά των πιθήκων δεν θα δημιουργήσει ποτέ το πρόβλημα του κορωνοϊού» (video)

Φρένο στα σενάρια κινδυνολογίας βάζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

12 Ιουνίου 2022 18:55
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καθησυχαστικοί είναι οι ειδικοί σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να μετρά κρούσματα της νόσου.

«Η ευλογιά των πιθήκων δεν πρόκειται ποτέ να πάρει τις διαστάσεις της πανδημίας της Covid», ήταν τα λόγια του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μετά και τον εντοπισμό του δεύτερου κρούσματος στη χώρα μας. έναν 47χρονο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ισπανία.

Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ συνέστησε στοιχειώδη προφύλαξη και επισήμανε ότι οι άνω των 50 άνθρωποι αλλά και τα παιδιά που είναι εμβολιασμένοι για την ευλογιά των ανθρώπων θα πρέπει να ανησυχούν πολύ λίγο.

Εκείνο που τον προβληματίζει ωστόσο είναι η νέα έξαρση των κρουσμάτων Covid σε χώρες της Ευρώπης.

«Με ανησυχεί πολύ περισσότερο η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Πορτογαλία, που είχε πολύ καλή εικόνα με την Covid και αυτή τη στιγμή έχει 50-60 νεκρούς καθημερινά. Το ίδιο και στην Ιταλία» σημείωσε, που «προηγούνταν σε σχέση με την Ελλάδα στην εξέλιξη της πανδημίας».

«Αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο να αποτελέσει καμπανάκι διέγερσης» τόνισε χαρακτηριστικά. Η ευλογιά των πιθήκων θα υπάρχει χωρίς ποτέ να μας δημιουργήσει το πρόβλημα της Covid.

«Δεν πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης»

Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι ο κίνδυνος του κορονοϊού παραμένει. «Υπάρχουν και κρούσματα και διασωληνωμένοι και θάνατοι και δεν πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης, όπως τις μάσκες σε συνθήκες συνωστισμού, εάν θέλουμε να είμαστε στο επίπεδο που είμαστε σήμερα».

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμες τις πρώτες ανακοινώσεις από την Moderna για επικαιροποιημένο εμβόλιο που στοχεύει πιο αποτελεσματικά στην Omicron

«Περιμένουμε και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν με επικαιροποιημένα εμβόλια σημείωσε έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα του εμβολιασμού, να μπορούμε να καλυπτόμεθα από την τρέχουσα μορφή του ιού.

Εάν έχουμε επικαιροποιημένο εμβόλιο θα πρέπει αυτό να δοθεί από το Φθινόπωρο και όχι τα προηγούμενα αδιάθετα, ανέφερε, γιατί αυτό επηρεάζει και τη μετάδοση.

Σε πρώτη ανάγνωση τα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων σε εφήβους είναι τυχαία σημείωσε αλλά είπε πως θεωρεί σημαντικό να γίνει μελέτη και να δοθούν απάντηση από τους παιδιάτρους, προς απάντηση και όσων αμφισβητούν τους επιστήμονες».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share