Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 10/6 - Κακοκαιρία Genesis: Βροχές, καταιγίδες και κίνδυνος πλημμυρών! Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα - «Καμπανάκι» Αρναούτογλου, Μαρουσάκη & Καλλιάνου

Live η πορεία της κακοκαιρίας & αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

10 Ιουνίου 2022 07:41
Καιρός σήμερα 10/6 - Κακοκαιρία Genesis: Βροχές, καταιγίδες και κίνδυνος πλημμυρών! Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα - «Καμπανάκι» Αρναούτογλου, Μαρουσάκη & Καλλιάνου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα 10/6: Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία Genesis, η οποία πλήττει από το βράδυ της Πέμπτης ήδη μεγάλο μέρος τη χώρα, με τους Σάκη Αρναούτογλου, Γιάννη Καλλιάνο και Κλεαρχο Μαρουσάκη να χτυπάνε καμπανάκι για την εξέλιξη των καιρικών φαινομέων.

«Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν την Παρασκευή 10 Ιουνίου. Σφοδρές πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δυτικής Στερεάς -περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου- της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.

Σημαντικές πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και ρεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκειας των ραγδαίων βροχών, του ήπιου αναγλύφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου» ανέφερε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, κατά την έκτακτη ενημέρωση.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ θα επηρεαστούν οι εξής περιοχές:

2. Την Παρασκευή (10-06-2022)

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

3. Το Σάββατο (11-06-2022)

α. Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Η εξέλιξη του καιρού:

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό που «επισκέπτεται» τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά, θα προκαλέσει ισχυρή κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση την Παρασκευή, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 Μποφόρ. Η κακοκαιρία για τα επόμενα δύο 24ωρα (δηλαδή και το Σάββατο) αναμένεται να είναι κατηγορίας 4 («πολύ σημαντική») όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index -RPI).

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή (12/6), οπότε το βαρομετρικό χαμηλό θα μετακινηθεί προς την Τουρκία. Σημειώνεται, όμως, ότι η αστάθεια θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (13/6), με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στο σχετικό βίντεο παρουσιάζεται ο υετός (βροχές / καταιγίδες) που αναμένεται έως το βράδυ της Δευτέρας 13 Ιουνίου, ο άνεμος κοντά στο έδαφος, καθώς και η θέση του βαρομετρικού χαμηλού.

Σάκης Αρναούτογλου: Σοβαρή επιδείνωση με δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο

Το επόμενο 24-48ωρο αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές μπόρες, βροχές και καταιγίδες, όπως είπε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στην ΕΡΤ.

Στην Αττική τις προμεσημβρινές ώρες θα έχουμε αρκετή συννεφιά κατά διαστήματα. Προς το μεσημέρι και αργότερα θα υπάρξουν κάποια ανοίγματα με διαστήματα ηλιοφάνειας, ο καιρός θα καταστεί άστατος κυρίως στις δυτικές και βόρειες περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν και μπόρες ή καταιγίδες.

Από αργά το βράδυ δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα πέρασμα απο τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Οι άνεμοι γενικά νότιοι στα 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 23 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία από τη νύχτα της Πέμπτης θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού και κυρίως στα πιο δυτικά κεντρικά και τα βόρεια όπου δεν αποκλείεται να έχουμε ήδη από αργά τη νύχτα δυνατές μπόρες και καταιγίδες.

Οι πρωινές ώρες θα ξεκινήσουν με άστατο καιρό και τοπικές μπόρες οι οποίες θα γίνονται γρήγορα καταιγίδες στις παραθαλάσσιες-θαλάσσιες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας από νότο προς βορρά θα διέρχονται έντονα σύννεφα αστάθειας τα οποία θα δίνουν μπόρες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους αρκετά ισχυρές. Το βράδυ τα φαινομένα θα εξασθενούν στις πιο δυτικές περιοχές αλλά ο καιρός θα παραμείνει άστατος στις υπόλοιπες.

Βροχές & καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα την Παρασκευή - Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου

Την Παρασκευή, η χώρα θα επηρεαστεί από ένα βαρομετρικό χαμηλό, ασυνήθιστο για την εποχή, που θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα.

Αρχικά θα επηρεαστεί η δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος και στη συνέχεια, τα κεντρικά, τα βόρεια, η Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο.

Στις περιοχές αυτές προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, που εκτός από ένταση θα έχουν και μεγάλη διάρκεια και πιθανόν να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Ομοίως και στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο αναμένονται βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες, αλλά θα είναι μικρότερης διάρκειας.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν από 3 – 6 μποφόρ. Στην Αττική προβλέπονται βροχές, κατά τόπους ισχυρές, με τη θερμοκρασία στους 19 – 28 βαθμούς και τους ανέμους στα 4 – 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι άστατος, με βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία από 18 – 25 βαθμούς και οι άνεμοι στα 3 – 5 μποφόρ. Το Σάββατο ο καιρός θα κυλήσει σε παρόμοιο μοτίβο, με βροχές και ισχυρές καταιγίδες.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Σε κλοιό ισχυρής κακοκαιρίας η χώρα

Στον κλοιό της κακοκαιρίας Genesis βρίσκεται η χώρα μας, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη βρίσκεται σχεδόν πάνω από τη χώρα μας, στα βορειοδυτικά τμήματα, όπου και έχουμε τις πρώτες ισχυρές καταιγίδες αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Για σήμερα Παρασκευή 10/6 η μέρα ξεκίνησε με κακοκαιρία προς τα δυτικά και βόρεια. Έχουμε καταιγίδες προς το βόρειο Ιόνιο, τη βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα, σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Καθώς θα περνούν οι ώρες τα φαινόμενα θα γενικευτούν με μεγάλο όγκο νερού, χαλάζι και κεραυνούς.

Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν από τα έντονα φαινόμενα, αντίθετα θα έχουν ήλιο με κάποιες συννεφιές. Μάλιστα σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη η βόρεια Κρήτη θα χτυπήσει 33-35 βαθμούς, με αυξημένη υγρασία.

Ο καιρός σήμερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά-βορειοδυτικά και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες θα έχουν επηρεάσει το σύνολο του νομού. Με βάση τα τελευταία στοιχεία η Αττική δεν φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Genesis. Το θερμόμετρο στους 27-28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη έντονα φαινόμενα με τους κατοίκους να πρέπει να είναι προσεχτικοί μέχρι και αύριο το πρωί (11/6) καθώς θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 26-27 βαθμούς.

Άστατος θα είναι και αύριο Σάββατο 11/6 ο καιρός, αλλά προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Αστάθεια θα υπάρχει Κυριακή και Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, αλλά περιορισμένης έκτασης σε σχέση με σήμερα.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ ανά περιοχή

Αττική

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 που το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 Μποφόρ που από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και το βράδυ θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα στη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά το βράδυ θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και ανατολικά και τα νότια τοπικά 7 Μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 Μποφόρ
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και το βράδυ στις Κυκλάδες μεμονωμένες καταιγίδες .
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές από το απόγευμα και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα .
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share