Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Χέρι» σε ΙΒΑΝ και καταθέσεις – Σε ποιους πολίτες θα γίνει έκτακτος έλεγχος

Νέα Ελεγκτικά Κέντρα από τις 27 Ιουνίου 2022, με 820 υπαλλήλους

9 Ιουνίου 2022 15:28
«Χέρι» σε ΙΒΑΝ και καταθέσεις – Σε ποιους πολίτες θα γίνει έκτακτος έλεγχος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΑΑΔΕ: Ελεγκτικά κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα. Σκοπός είναι οι έλεγχοι σε μεγάλη ακίνητη περιουσία και εμβάσματα. Στην πλήρη αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με απόφαση του Διοικητή της Γ. Πιτσιλή, προβλέπεται η λειτουργία έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων που θα έχουν αρμοδιότητες διενέργειας ελέγχων συμμόρφωσης με τη φορολογική νομοθεσία σε φορολογουμένους που κατοικούν ή εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα θα αρχίσουν να λειτουργούν από τις 27 Ιουνίου 2022 με 820 υπαλλήλους.

Δείτε επίσης: Ελάχιστοι το γνωρίζουν: Μεγάλο πρόστιμο αν έχετε αυτές τις πινακίδες στο όχημά σας

Συγκεκριμένα, ξεκινούν τη λειτουργία τους τέσσερα ΕΛ.ΚΕ. στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη με ευρύτατες φοροελεγκτικές αρμοδιότητες και με κύριους στόχους όσους φορολογούμενους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλου ύψους δαπάνες απόκτησης περιουσίας ή έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό.

Στις νέες αυτές υπηρεσίες θα περιέλθει ουσιαστικά μεγάλο μέρος του φοροελεγκτικού έργου των ΔΟΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Συνέπεια θα είναι οι αρμοδιότητες των ΔΟΥ αυτών να περιοριστούν σημαντικά.

ιντερνετ-τραπεζεσ

Αναλυτικά, με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου Δ.ΟΡΓ. 1029327 ΕΞ 2022 απόφαση του κ. Πιτσιλή προβλέπονται τα εξής:

Από τις 27-6-2022 θα αρχίσουν να λειτουργούν έξι (6) Περιφερειακές Ελεγκτικές Υπηρεσίες, επιπέδου Διεύθυνσης, με τίτλους «1ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (1ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής)», «2ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (2ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής)», «3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής)», «4ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (4ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής)», «1ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (1ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης)» και «2ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (2ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης)», οι οποίες θα εποπτεύονται από τις Φορολογικές Περιφέρειες.

Ο επιχειρησιακός στόχος των 6 νέων Ελεγκτικών Κέντρων είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών εσόδων.

Η αρμοδιότητα των ΕΛ.Κ.Ε. κατανέμεται ως εξής:

Στο 1ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Α΄ Αθηνών, Δ΄ Αθηνών και ΙΓ΄ Αθηνών, όπως εκάστοτε ισχύει.

Στο 2ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. ΙΖ΄ Αθηνών, ΙΒ΄ Αθηνών, Ηλιούπολης, Γλυφάδας και Καλλιθέας, όπως εκάστοτε ισχύει.

Στο 3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Χολαργού, Ψυχικού, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Παλλήνης και Κορωπίου, όπως εκάστοτε ισχύει.

Στο 4ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ Α΄ Πειραιά, Σάμου, Ε΄ Πειραιά, Νίκαιας, Αγίων Αναργύρων, Περιστερίου, Ελευσίνας και Αιγάλεω, όπως εκάστοτε ισχύει.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share