Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φωτιά στη Λούτσα - Κοντά στα σπίτια οι φλόγες!

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

6 Ιουνίου 2022 13:06
Φωτιά στη Λούτσα - Κοντά στα σπίτια οι φλόγες!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στη Λούτσα στο τέλος της οδού Μακεδονομάχων σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική. Ενώ, «μπαλάκι» γίνονται για μία ακόμη φορά οι ευθύνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή της Βούλας.

Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής με έξι οχήματα έσπευσε στο σημείο για να ξεκινήσει η επιχείρηση κατάσβεσης. Επίσης έχουν κινητοποιηθεί εναέριες δυνάμεις. Η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Νικηταρά στην Αρτέμιδα Σπάτων.

Φωτιά σε Γλυφάδα και Βούλα - Τα πρώτα στοιχεία: Οι λόγοι που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα - Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ζημιών

Συνεχίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Πανόραμα Βούλας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι ζημιές σε περιουσίες εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της Άνω Βούλας, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές σε δέκα κτήρια, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς ένα ΙΧ και μια μοτοσικλέτα και έχουν υποστεί ζημιές άλλα δύο ΙΧ αυτοκίνητα.

Φωτιά στη Γλυφάδα - Απίστευτη καταγγελία: Έδιωξαν από το νοσοκομείο τον εποχικό πυροσβέστη που τραυματίστηκε κατά την κατάσβεση!

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις οδούς Έκτορος, Αριστείδου, Θεσσαλίας, Αρματολών και Λαμίας, απ' όπου απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι χτες το απόγευμα.

Τα περισσότερα σπίτια, όπως αναφέρεται από το Π.Σ., έχουν υποστεί ζημιές εξωτερικά, σε τοιχοποιίες, κήπους, μαντρότοιχους έπιπλα κήπου, υδρορροές, τέντες, πέργκολες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά σε ένα σπίτι στην οδό Αρματολών η φωτιά μπήκε μέσα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ισόγειο και τον 1ο όροφο, ενώ στο διπλανό του κάηκε η στέγη, έπεσαν οι σοβάδες εξωτερικά και καταστράφηκε το σαλόνι του κήπου.

Η καταμέτρηση από την πυροσβεστική δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται, ενώ γίνεται παράλληλη καταμέτρηση από τον δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει ακριβής λίστα με τις καταστροφές από την πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό από το πυροσβεστικό Σώμα, η πυρκαγιά, τόσο στην περιοχή της Άνω Βούλας, όσο και προς την Βάρη, είναι οριοθετημένη, δεν υπάρχουν ενεργές εστίες και δεν υφίσταται κίνδυνος επέκτασης, ωστόσο δεν θεωρείται ακόμα υπό έλεγχο.

Το μεσημέρι της Κυριακής απογειώθηκαν από την Ελευσίνα και δύο αεροσκάφη καναντέρ CL-215 για εναέρια επιτήρηση και για ρίψεις νερού, αν χρειαστεί, σε δύσβατα σημεία, για να διευκολύνεται το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά

Τους λόγους για τους οποίους εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά που ξέσπασε αρχικά στη Άνω Γλυφάδα, και επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα και στη Βάρη, αναλύει το meteo.gr. Από το πυκνό δίκτυο σταθμών που λειτουργεί η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτει ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή.

Επίσης, στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία, ήδη από την Παρασκευή αλλά και νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης θα είναι μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το δικό της καιρό. Ειδικότερα, στη φωτογραφία αυτή εντοπίζονται:

Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα. Καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, οδηγώντας έτσι σε ενάρξεις νέων εστιών.

Το νοητό όριο του οριακού στρώματος, πάνω από το οποίο δεν ευνοούνται οι ανοδικές κινήσεις του αέρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το χαρακτηριστικό οριζόντιο «άπλωμα» του καπνού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share