Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ευλογιά των πιθήκων – Πιθανή εστία νέας πανδημίας; Η απάντηση του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στο ερώτημα που «καίει» (video)

Όσα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

4 Ιουνίου 2022 16:49
Ευλογιά των πιθήκων – Πιθανή εστία νέας πανδημίας; Η απάντηση του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στο ερώτημα που «καίει» (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την ευλογιά των πιθήκων, τον κορωνοϊό και την 4η δόση εμβολίου μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Δείτε επίσης: Μετάλλαξη Όμικρον 2: Έξι νέα κρούσματα της υποπαραλλαγής BA.5 - Οι περιοχές

Σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι αυτός είναι ένας ιός DNA και όχι RNA ιός και δεν είναι τόσο μεταδοτική ασθένεια όσο ο κορωνοϊός. Όπως είπε ο ιός από τον οποίο προέρχεται η ευλογιά των πιθήκων παθαίνει λιγότερες μεταλλάξεις και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δούμε πανδημία.

Αν δεν είχαμε περάσει τον κορωνοϊό αυτό θα συζητιόταν μόνο σε ιατρικά συνέδρια και περιοδικά, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος Παράλληλα, ανέφερε ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι ανησυχητική μόνο για οργανισμούς που δεν έχουν ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα παιδιά. Σχετικά με τον κορωνοϊό, είπε ότι οι υποπαραλλαγές 4 και 5 είναι πιο ανησυχητικές από την ευλογιά των πιθήκων.

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία στην καθημερινή ζωή και στα μέτρα προστασίας, ωστόσο τόνισε ότι είμαστε σε σαφή αποδρομή τις πανδημίας, ενώ έχουμε και περισσότερα όπλα για να την αντιμετωπίσουμε. Τέλος, ανέφερε ότι κατά την άποψή του η 4η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους από τον Σεπτέμβρη.

Λήξη συναγερμού για την Ευλογιά των Πιθήκων στη Θεσσαλονίκη: Ανεμοβλογιά και το δεύτερο ύποπτο κρούσμα στη χώρα

Λήξη συναγερμού για το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Έπειτα από τις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο 61χρονος που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε πως πάσχει από ανεμοβλογιά. Πρόκειται για άνδρα μαροκινής καταγωγής ο οποίος έφτασε στη συμπρωτεύουσα μέσω Κωνσταντινούπολης.

Γιατί ακούμε όλο και πιο συχνά για αιφνίδιους θανάτους παιδιών; Η ανησυχία από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και ο ρόλος της πανδημίας

Ανησυχούν γονείς και επιστήμονες για την αύξηση θανάτων παιδιών, μετά και από τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα μέσα σε πέντε μήνες έχουν καταλήξει αιφνιδίως 138 παιδιά ηλικίας 0 έως 19 ετών, με τα περισσότερα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών (82 θάνατοι).

Στην ηλικιακή ομάδα των 5-9 χρόνων καταγράφονται 12 απώλειες, στην ομάδα των 10-14 χρόνων σημειώθηκαν 11 απώλειες, ενώ 33 καταγράφηκαν στην ομάδα των εφήβων 15-19 χρόνων. Το 2020 κατέληξαν 33 παιδιά ηλικίας 5-9 χρόνων και το 2021 “έφυγαν” αιφνιδίως 37 παιδιά. Συνολικά, το 2020 χάθηκαν 70 παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, ενώ το 2021 80 παιδιά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share