Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θρίλερ στον Περσικό Κόλπο: «Δεν είναι εύκολο...» - «Λύγισε» μητέρα ναυτικού! Όλα τα σενάρια που εξετάζονται (Video)

Αγωνία για τους 11 Έλληνες ναυτικούς - Το Ιράν απειλεί με περισσότερες πειρατείες

30 Μαΐου 2022 08:19
Θρίλερ στον Περσικό Κόλπο: «Δεν είναι εύκολο...» - «Λύγισε» μητέρα ναυτικού! Όλα τα σενάρια που εξετάζονται (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται στα δύο δεξαμενόπλοια που κατέλαβαν την Παρασκευή οι «Φρουροί της Επανάστασης» στον Περσικό Κόλπο.

Το πλήρωμα φέρεται να είναι καλά στην υγεία του, γεγονός που επιβεβαιώσε και μητέρα ναυτικού, η Ελπίδα Βεβεάκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως είπε, κατάφερε να επικοινωνήσει με το παιδί της, το οποίο περιέγραψε ως τρομοκρατημένο και αγχωμένο. «Δεν είναι εύκολο να είσαι στη δουλειά σου και ξαφνικά να εισέρχονται δύο ελικόπτερα με 18 ένοπλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταφέροντας τις περιγραφές του γιου της, είπε ότι στην αρχή η κατάσταση ήταν τρομακτική, καθώς οι ναυτικοί δεν ήξεραν τι συνέβαινε και για ποιοι ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο δεξαμενόπλοιο.

«Οι Ιρανοί τους είπαν ότι δε θέλουν να τους πειράξουν και να τους κάνουν κακό και πρόσθεσαν ότι "εμείς για άλλο λόγο ήρθαμε"», σημείωσε.

Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. «Την επόμενη μέρα τους έδωσαν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα, τους άφησαν να κινούνται ελεύθεροι και έμειναν οι μισοί από αυτούς που είχαν ανέβει πάνω», επισήμανε η κ. Βεβεάκη.

Η ίδια ανέφερε ότι το πλοίο είναι αρόδου σε ιρανικά ύδατα και δεν ξέρει κανείς τους πότε θα απελευθερωθούν, ενώ η επικοινωνία είναι αδύνατη μέσω δορυφόρου ή ίντερνετ.

Τα σενάρια

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν πάντως καθώς λέγεται πως η καταδρομική επίθεση στα δύο ελληνικά πλοία είναι αντίποινα του Ιράν εξαιτίας της δέσμευσης του ρωσικού πλοίου Pegas στα ανατολικά της Καρύστου τον περασμένο Απρίλιο.

Θυμίζουμε πως οι ελληνικές αρχές, μετά από εντολή της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις 19 Απριλίου 2022 στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από ΝΑΤΟ και ΕΕ, δέσμευσαν στο λιμάνι της Καρύστου το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Pegas, στο οποίο επέβαιναν 19 Ρώσοι ως μέλη του πληρώματος.

Τρεις ημέρες μετά οι υπεύθυνοι του πλοίου εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις και το πλοίο αποδεσμέυτηκε.

Το Pegas ήταν ένα από τα πέντε σκάφη που στοχοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου- δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -στο πλαίσιο των κυρώσεις εναντίον της ρωσικής τράπεζας Promsvyazbank, η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον παίζει κρίσιμο ρόλο για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Στο σχετικό χθεσινοβραδινό του τηλεγράφημα, το ιρανικό πρακτορείο Nour News αναφέρει ότι «η κατάληψη των δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων αποτελεί πράξη αντιποίνων ως απόρροια της συντονισμένης κλοπής ιρανικού πετρελαίου εκ μέρους της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ποιο γεγονός αιτιολογεί τα ιρανικά αντίποινα κατά της Ελλάδας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share