Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Είδηση "βόμβα": Επιστρέφει η μάσκα - Πως θα είναι το φετινό καλοκαίρι

Τι πρέπει να προσέχουμε για την ευλογιά των πιθήκων και τον κορωνοϊό

29 Μαΐου 2022 13:06
Είδηση
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Την ίδια στιγμή, κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ευλογιά των πιθήκων.

Περίπου 200 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων διεθνώς

«Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουμε διεθνώς πάνω από 200 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε τις περισσότερες, περίπου 100, στην Ισπανία έχουμε 50 περιστατικά και στην Πορτογαλία 38. Αυτές οι διαγνώσεις δεν έχουν οδηγήσει σε θάνατο ή βαριά νόσηση, ένα στοιχείο που είναι θετικό», εξήγησε η κ. Ψαλτοπούλου αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων και τις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως.

«Η στενή επαφή με άτομο που έχει δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην ευλογιά των πιθήκων είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Ο ECDC σημειώνει ότι η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη, θα πρέπει να προσέχουμε τις στενές επαφές με άτομα που έχουν κάποιο δερματικό νόσημα. Αν το δερματικό νόσημα συνοδεύεται με πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους κλπ. θα πρέπει να εξεταστούν. Τα άτομα που θα διαγνωστούν θα πρέπει να απομονωθούν», τόνισε η ίδια σχετικά με το πώς κολλάει η νόσος και τι πρέπει να προσέχουμε.

Πώς θα είναι το καλοκαίρι με τον κορωνοϊό

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας της χώρας, και τους «σκληρούς δείκτες» που έχουν πέσει σημαντικά, η κ. Ψαλτοπούλου είπε ότι «Μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον προσέχουμε σε χώρους με συνωστισμό, τότε μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι οι θάνατοι και οι βαριά νοσούντες θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Περισσότερο πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς, και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

«Δεν υπάρχουν ακόμα συστάσεις για την 4η δόση για το γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε κλείνοντας η κ. Ψαλτοπούλου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share