Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022

Απάτη «μαμούθ» στην Ημαθία: Αποκαλύφθηκε κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια άνω του 1,2 εκατ. ευρώ - Εταιρεία δρούσε με το φαινόμενο «καρουσέλ»!

Μία ακόμη υπόθεση οικονομικής απάτης στη χώρα

27 Μαΐου 2022 17:02
Απάτη «μαμούθ» στην Ημαθία: Αποκαλύφθηκε κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια άνω του 1,2 εκατ. ευρώ - Εταιρεία δρούσε με το φαινόμενο «καρουσέλ»!
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην Ημαθία ξεσκεπάστηκε κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια αξίας 1.28 εκατ ευρώ, η εικονική εταιρία δρούσε με το φαινόμενο «καρουσέλ» και λειτουργούσε τουλάχιστον τρία χρόνια χωρίς την έκδοση φορολογικών στοιχείων!

Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες το ΣΔΟΕ διενήργησε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή – εμπορία σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείτε επίσης: Φρίκη στην Θεσσαλονίκη: Γιαγιά κόντεψε να πεθάνει μετά από υπηρεσίες αισθητικής – Της άρπαξαν 63.000 ευρώ

Από τον αρχικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε επιχείρηση με αντικείμενο χονδρικό εμπόριο δημητριακών, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν ήταν σε λειτουργία, από μαρτυρίες δε περιοίκων δεν έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, ενώ ο διαχειριστής της επιχείρησης, που αναζητήθηκε στην διεύθυνση κατοικίας του, τυγχάνει άγνωστος.

απατη-ηλεκτρονικη

Με τη συνδρομή του τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας και με την παρουσία Δικαστικού λειτουργού, διενεργήθηκε έλεγχος στην έδρα της επιχείρησης, όπου κατασχέθηκε πλήθος φορολογικών στοιχείων και λοιπών σημειώσεων. Τα κατασχεμένα στοιχεία της επιχείρησης επεξεργάσθηκαν και διαπιστώθηκε μη απόδοση Φ.Π.Α. τουλάχιστον 1.280.000 ευρώ για τα έτη 2020, 2021 και 2022, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στους προμηθευτές και πελάτες της ελεγχόμενης για την εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων που εξέδωσε και έλαβε η ελεγχόμενη.

Νέα διαδικτυακή απάτη με θύματα πάνω από 10.000 χρήστες στην Ελλάδα

Άλλη μία διαδικτυακή απάτη αποκαλύφθηκε με τις πρόσφατες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 10.000 θύματα στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα τελικά τέθηκε εκτός λειτουργίας στις 23 Μαΐου. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιεί έρευνα για το θέμα, καθώς οι καταγγελίες είναι υπέρογκες.

Τι έταζαν οι επιτήδειοι και εξαπάτησαν πολλούς

Σύμφωνα με το eleftherostypos.gr, το «σερφάρισμα» σε TikΤok, facebook, YouTube, σύμφωνα με τη Wind Media, θα μπορούσε να γίνει κερδοφόρο για τα μέλη της, αρκεί να έκαναν μόνο ορισμένα στοχευμένα «likes» σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, λογαριασμούς, βίντεο και ιστορίες.

Έταζαν εύκολο και γρήγορο χρήμα και έτσι εξαπάτησαν πολλούς. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Wind Media μπορούσαν να επιλέξουν ένα από τα πακέτα VIP κόστους 100, 300, 600, 1.000 και 3.000 ευρώ, τα οποία με minimum προβλεπόμενο αριθμό «likes» και «follow» υπόσχονταν μηνιαίο εισόδημα που ξεκινούσε από τα 120 ευρώ και έφτανε στα 4.140!

Το ποσό εγγραφής που θα πλήρωναν οι ενδιαφερόμενοι θα είχε απόσβεση, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της εταιρείας, σε λιγότερο από ένα μήνα, όμως η προϋπόθεση ήταν οι καταθέσεις και οι αναλήψεις να γίνονται μόνο σε κρυπτονομίσματα, κάτι που καθιστά αδύνατη την ανίχνευση της διαδρομής των χρημάτων.

Το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν είναι να στέλνουν ένα στιγμιότυπο οθόνης ως «αποδεικτικό» στοιχείο για κάθε «like» που έκαναν. Μάλιστα, ο κάθε εγγεγραμμένος VIP χρήστης, για κάθε νέο μέλος που θα προσκαλούσε, θα λάμβανε προμήθεια 15% επί των κερδών του.

απατη-ηλεκτρονικη

Τα πρώτα «όργανα» και οι δικαιολογίες

Ωστόσο όπως αναφέρει το eleftherotypos.gr, λεφτά δεν είδαν ποτέ και άρχισαν οι… δικαιολογίες.

«Καθώς όλο και περισσότερα νέα μέλη εγγράφονται, όλο και περισσότερες εντολές κατάθεσης και ανάληψης πρέπει να διεκπεραιώνονται καθημερινά, επομένως θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Η διαδικασία ανάληψης θα επιταχυνθεί από 21 Μαΐου έως 22 Μαΐου, κανείς δεν θα χάσει κανένα ευρώ, κάντε υπομονή», έγραφε σε μήνυμα η Wind Media στις 20 Μαΐου για να δικαιολογήσει τις πρώτες καθυστερήσεις.

Προφανώς η καθυστέρηση συνεχίστηκε, όπως και τα μηνύματα, για να τεθεί τελικά εκτός λειτουργίας στις 23 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ούτε ο ακριβής αριθμός των μελών της εταιρίας στην Ελλάδα ούτε και το ποσό που έκανε φτερά μετά την κατάρρευση της «πυραμίδας». Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 10.000 άτομα που εξαπατήθηκαν στους λιγότερους από 5 μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας.

Έρευνες της ΕΛΑΣ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ξεκινήσει τις έρευνες μετά από σειρά καταγγελιών από χρήστες που έχασαν τα χρήματά τους. Ωστόσο είναι δύσκολο να βρεθούν οι υπαίτιοι μιας και οι συναλλαγές ήταν μέσω bitcoin, και συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις όσοι είναι στην κορυφή της «πυραμίδας» εξαφανίζονται με τα χρήματα των υπόλοιπων μελών. Προς το παρόν, οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Η ιστοσελίδα της ελληνικής Wind Media έχει απενεργοποιηθεί, ενώ εξαφανισμένα είναι και τα άτομα που διαχειρίζονταν τα γκρουπ της εταιρείας στα social media.

Η Wind Media εμφανίζεται να έχει έδρα στην Σιγκαπούρη ωστόσο είναι άγνωστη η σύνδεσή της με την ελληνική… version. Μάλιστα η εταιρεία στην Σιγκαπούρη υποστήριζε ότι είναι εταίρος της Mediacorp, που ανήκει στον κρατικό κολοσσό της Σιγκαπούρης Temasek Holdings, ωστόσο η Mediacorp έχει διαψεύσει αυτή τη σχέση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share