Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέα διαδικτυακή απάτη με θύματα πάνω από 10.000 χρήστες στην Ελλάδα

Πώς δρούσαν και τι έταζαν στα θύματά τους

27 Μαΐου 2022 12:18
Νέα διαδικτυακή απάτη με θύματα πάνω από 10.000 χρήστες στην Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άλλη μία διαδικτυακή απάτη αποκαλύφθηκε με τις πρόσφατες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 10.000 θύματα στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα τελικά τέθηκε εκτός λειτουργίας στις 23 Μαΐου. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιεί έρευνα για το θέμα, καθώς οι καταγγελίες είναι υπέρογκες.

Τι έταζαν οι επιτήδειοι και εξαπάτησαν πολλούς

Σύμφωνα με το eleftherostypos.gr, το «σερφάρισμα» σε TikΤok, facebook, YouTube, σύμφωνα με τη Wind Media, θα μπορούσε να γίνει κερδοφόρο για τα μέλη της, αρκεί να έκαναν μόνο ορισμένα στοχευμένα «likes» σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, λογαριασμούς, βίντεο και ιστορίες.

Έταζαν εύκολο και γρήγορο χρήμα και έτσι εξαπάτησαν πολλούς. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Wind Media μπορούσαν να επιλέξουν ένα από τα πακέτα VIP κόστους 100, 300, 600, 1.000 και 3.000 ευρώ, τα οποία με minimum προβλεπόμενο αριθμό «likes» και «follow» υπόσχονταν μηνιαίο εισόδημα που ξεκινούσε από τα 120 ευρώ και έφτανε στα 4.140!

Το ποσό εγγραφής που θα πλήρωναν οι ενδιαφερόμενοι θα είχε απόσβεση, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της εταιρείας, σε λιγότερο από ένα μήνα, όμως η προϋπόθεση ήταν οι καταθέσεις και οι αναλήψεις να γίνονται μόνο σε κρυπτονομίσματα, κάτι που καθιστά αδύνατη την ανίχνευση της διαδρομής των χρημάτων. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν είναι να στέλνουν ένα στιγμιότυπο οθόνης ως «αποδεικτικό» στοιχείο για κάθε «like» που έκαναν. Μάλιστα, ο κάθε εγγεγραμμένος VIP χρήστης, για κάθε νέο μέλος που θα προσκαλούσε, θα λάμβανε προμήθεια 15% επί των κερδών του.

Νέα διαδικτυακή απάτη με θύματα πάνω από 10.000 χρήστες στην Ελλάδα

Τα πρώτα «όργανα» και οι δικαιολογίες

Ωστόσο όπως αναφέρει το eleftherotypos.gr, λεφτά δεν είδαν ποτέ και άρχισαν οι… δικαιολογίες.

«Καθώς όλο και περισσότερα νέα μέλη εγγράφονται, όλο και περισσότερες εντολές κατάθεσης και ανάληψης πρέπει να διεκπεραιώνονται καθημερινά, επομένως θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Η διαδικασία ανάληψης θα επιταχυνθεί από 21 Μαΐου έως 22 Μαΐου, κανείς δεν θα χάσει κανένα ευρώ, κάντε υπομονή», έγραφε σε μήνυμα η Wind Media στις 20 Μαΐου για να δικαιολογήσει τις πρώτες καθυστερήσεις.

Προφανώς η καθυστέρηση συνεχίστηκε, όπως και τα μηνύματα, για να τεθεί τελικά εκτός λειτουργίας στις 23 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ούτε ο ακριβής αριθμός των μελών της εταιρίας στην Ελλάδα ούτε και το ποσό που έκανε φτερά μετά την κατάρρευση της «πυραμίδας». Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 10.000 άτομα που εξαπατήθηκαν στους λιγότερους από 5 μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας.

Έρευνες της ΕΛΑΣ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ξεκινήσει τις έρευνες μετά από σειρά καταγγελιών από χρήστες που έχασαν τα χρήματά τους. Ωστόσο είναι δύσκολο να βρεθούν οι υπαίτιοι μιας και οι συναλλαγές ήταν μέσω bitcoin, και συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις όσοι είναι στην κορυφή της «πυραμίδας» εξαφανίζονται με τα χρήματα των υπόλοιπων μελών. Προς το παρόν, οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Η ιστοσελίδα της ελληνικής Wind Media έχει απενεργοποιηθεί, ενώ εξαφανισμένα είναι και τα άτομα που διαχειρίζονταν τα γκρουπ της εταιρείας στα social media.

Η Wind Media εμφανίζεται να έχει έδρα στην Σιγκαπούρη ωστόσο είναι άγνωστη η σύνδεσή της με την ελληνική… version. Μάλιστα η εταιρεία στην Σιγκαπούρη υποστήριζε ότι είναι εταίρος της Mediacorp, που ανήκει στον κρατικό κολοσσό της Σιγκαπούρης Temasek Holdings, ωστόσο η Mediacorp έχει διαψεύσει αυτή τη σχέση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share