Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Νέο «SOS» από τον ΕΟΔΥ - Οξεία ηπατίτιδα: Δύο νέα περιστατικά σε παιδιά 2 και 5 ετών στην Ελλάδα

Τι αναφέρεται στην 15νθημερη καθιερωμένη ενημέρωση

25 Μαΐου 2022 14:40
Νέο «SOS» από τον ΕΟΔΥ - Οξεία ηπατίτιδα: Δύο νέα περιστατικά σε παιδιά 2 και 5 ετών στην Ελλάδα
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα τελευταία στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ για την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας.

Όπως αναφέρει στην 15νθημερη καθιερωμένη ενημέρωσή του ο ΕΟΔΥ:

Στη χώρα μας, την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί δύο νέα περιστατικά παιδιών τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δείτε επίσης: Η Moderna πραγματοποιεί δοκιμές εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Το πρώτο αφορά ένα παιδί 5 ετών που παρουσίασε κοιλιακό άλγος χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή.

Το άλλο παιδί ηλικίας 2 ετών παρουσιάζει από διμήνου βαθμιαία αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο, χωρίς να συνυπάρχει συμπτωματολογία.

εοδυ-ηπατιτιδα

Το πρώτο παιδί νοσηλεύτηκε, βελτιώθηκε και εξήλθε σε άριστη κατάσταση. Το δεύτερο εισήχθη στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε ευρύ διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της αύξησης των ηπατικών ενζύμων. Ο έλεγχος απέβη αρνητικός και σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του το παιδί παρέμεινε σε άριστη κατάσταση.

Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το επιβεβαιωμένο κρούσμα: Η εξέλιξη της υγείας της 65χρονης - Νόσος Χάνσεν ή λέπρα

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση για το κρούσμα λέπρας σε 65χρονη που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ:

Η νόσος του Hansen ή αλλιώς λέπρα, είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο βακτηρίδιο Mycobacterium Leprae. Πρόκειται για μια βραδέως εξελισσόμενη νόσο η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στους οφθαλμούς και στο νευρικό ιστό.

Παρά την κακή της φήμη, πρόκειται για μια ιάσιμη νόσο, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ειδικά στην έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Για τον λόγο αυτό καθίσταται πολύ σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και η έναρξη αγωγής.

Η νόσος δεν είναι πολύ μεταδοτική και ασθενείς οι οποίοι έχουν ξεκινήσει αγωγή είναι σε θέση να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους. Αυτή τη στιγμή στη χώρα νοσηλεύεται μια ασθενής 65 ετών με την νόσο αυτή, σε καλή κατάσταση και διεξάγεται ενεργητική επιτήρηση των επαφών της για εμφάνιση συμπτωμάτων. Στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί παρόμοια περιστατικά στη χώρα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share