Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το επιβεβαιωμένο κρούσμα: Η εξέλιξη της υγείας της 65χρονης - Νόσος Χάνσεν ή λέπρα (video)

«Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά»

25 Μαΐου 2022 13:52
Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το επιβεβαιωμένο κρούσμα: Η εξέλιξη της υγείας της 65χρονης - Νόσος Χάνσεν ή λέπρα (video)
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση για το κρούσμα λέπρας σε 65χρονη που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ:

Η νόσος του Hansen ή αλλιώς λέπρα, είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο βακτηρίδιο Mycobacterium Leprae. Πρόκειται για μια βραδέως εξελισσόμενη νόσο η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στους οφθαλμούς και στο νευρικό ιστό.

Παρά την κακή της φήμη, πρόκειται για μια ιάσιμη νόσο, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ειδικά στην έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Για τον λόγο αυτό καθίσταται πολύ σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και η έναρξη αγωγής.

Η νόσος δεν είναι πολύ μεταδοτική και ασθενείς οι οποίοι έχουν ξεκινήσει αγωγή είναι σε θέση να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους. Αυτή τη στιγμή στη χώρα νοσηλεύεται μια ασθενής 65 ετών με την νόσο αυτή, σε καλή κατάσταση και διεξάγεται ενεργητική επιτήρηση των επαφών της για εμφάνιση συμπτωμάτων.

Στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί παρόμοια περιστατικά στη χώρα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Ευλογιά των πιθήκων: Νέα στοιχεία για τη νόσο - Πόσο μολυσματική είναι και ποιοι πρόκειται να εμβολιάζονται

Τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων «σχεδίασε» και παρουσίασε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Δείτε επίσης: Η Moderna πραγματοποιεί δοκιμές εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Μπορεί ο πρώτος συναγερμός που σήμανε στη χώρα το περασμένο Σάββατο να αφορούσε τελικά επιβεβαιωμένο κρούσμα της ανεμοβλογιάς και όχι της ευλογιάς των πιθήκων, που μετρά μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες εκατοντάδες περιστατικά στην Ευρώπη, ωστόσο λειτούργησε σαν μια... δυνατή πρόβα για τις υγειονομικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι ο αλλοδαπός που αξιολογήθηκε ως ύποπτο κρούσμα διακομίστηκε από το νοσοκομείο Κεφαλονιάς στο «Αττικόν», στην κλινική του καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιοδρα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου που εξέτασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει τον επιλεκτικό εμβολιασμό τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση στην ευλογιά των πιθήκων των ατόμων που αποτελούν στενές επαφές κρούσματος, όπως για παράδειγμα είναι άτομα της οικογένειας αλλά και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που πρόσφερε υπηρεσίες υγείας στον ασθενή με ευλογιά των πιθήκων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share