Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων – "Καμπανάκι" Τζανάκη για τις ομάδες που κινδυνεύουν (video)

Παγκόσμια ανησυχία με τον νέο ιικό "εχθρό"

23 Μαΐου 2022 21:16
Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων –
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνοντας πάντως ότι προς το παρόν δεν διαθέτει στοιχεία για μετάλλαξη του συγκεκριμένου ιού. Με την ευκαιρία, να σας θυμίσουμε ότι το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα αποδείχτηκε αρνητικό.

Πάνω από 100 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, τα περισσότερα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στη Βρετανία. Δεκάδες είναι τα ύποπτα κρούσματα και προστίθενται καθημερινά καινούργια.+

Οι αρχές της Πορτογαλίας ανέφεραν σήμερα 14 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων με τα οποία ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 37. Στη γειτονική Ισπανία τα κρούσματα έφτασαν τα 34. Το πρώτο κρούσμα ανέφερε η Σκωτία, ανεβάζοντας σε 21 τα επιβεβαιωμένα σε όλη τη Βρετανία. Στη Δανία το πρώτο κρούσμα είναι ένας άνδρας που επέστρεψε από ταξίδι στην Ισπανία, βρίσκεται τώρα σε απομόνωση και ιχνηλατούνται οι επαφές του.

Κρούσματα αναφέρονται επίσης στο Ισραήλ, στην Ελβετία, στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μέτρα (για την ευλογιά των πιθήκων). Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αυξηθεί το επίπεδο της ανησυχίας όπως έγινε με τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο για την ευλογιά το καλύπτει αυτό. Νομίζω όμως ότι ο κόσμος πρέπει να προσέχει», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες πέραν της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική.

Συστάσεις από το ECDC σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ετοιμάσουν εμβόλια

Έντονη είναι η ανησυχία της Κομισιόν για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η έκταση του προβλήματος.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και συγκεκριμένα η μετάδοση γίνεται μέσω στενής και συνεχιζόμενης επαφής, ενώ μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν έχουν όσοι έχουν σεξουαλική δραστηριότητα με πολλούς συντρόφους.

Τζανάκης: «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» - Ποιοί κινδυνεύουν

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πάντως πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να δούμε τα ενδεχόμενα για το πώς μεταφέρθηκε ο ιός από την Αφρική στην Ευρώπη και πλέον ενδημεί στην Ευρώπη, γι’ αυτό και ακούμε κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

«Οι πολίτες νομίζω ότι έχουν πάρα πολύ μικρό κίνδυνο και μπορούν να προφυλαχθούν με τήρηση των κανόνων υγιεινής, δηλαδή με συχνό πλύσιμο των χεριών και με καλό ψήσιμο του κρέατος που καταναλώνουμε», επεσήμανε ο κ. Τζανάκης.

Επισήμανε εξάλλου πως από την ευλογιά των πιθήκων «κινδυνεύουν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να προστατεύσουμε, καθώς σε αυτές εντοπίζονται τα κρούσματα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share