Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Λήξη συναγερμού: Αρνητικό το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Τέλος στην αγωνία!

23 Μαΐου 2022 08:42
Λήξη συναγερμού: Αρνητικό το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Τι έδειξαν οι εξετάσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καθώς ο κατάλογος των χωρών που καταγράφουν περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων μεγαλώνει, στην Ελλάδα εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στη χώρα.

Ο 29χρονος τουρίστας, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά, εξετάσθηκε και θεωρήθηκε ως ύποπτο κρούσμα γι' αυτό και ο οργανώθηκε η διακομιδή του άνδρα από το ΕΚΑΒ με όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας.

Η αγωνία όμως τελείωσε τόσο για τον 29χρονο όσο και για την υπόλοιπη χώρα καθώς μετά από αξιολογήσεις διαπιστώθηκε ότι τελικέ ο άνδρας έχει ανεμοβλογιά.

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάδοση το καλοκαίρι - Συστάσεις για εμβόλιο

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς όλο και περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται πλέον καθημερινά σε όλες τις χώρες, γι' αυτό και ο οργανισμός μολυσματικών ασθενειών της ΕΕ, προτείνει στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που αναμένεται να δημοσιευτεί εντός της ημέρας.

Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Τι γίνεται με το εμβόλιο

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, το υπάρχον εμβόλιο της ευλογιάς είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι. Ο πρότερος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπια ασθένεια, όπως επισημαίνει.

Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων. Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για λόγους προστασίας από μία πιθανή αναζωπύρωση.

Ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ωστόσο, με ζωντανό τροποποιημένο ιό δαμαλίτιδας (γι’ αυτό και ονομάζεται δαμαλισμός) σε κάποιες περιπτώσεις έχει βαριές παρενέργειες.

Γι’ αυτό και η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής για τη χάραξη της πολιτικής των εμβολίων στην Ελλάδα, ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, εμφανίζεται εντελώς αντίθετη με την οριζόντια χορήγηση του εμβολίου κατά της ευλογιάς στον πληθυσμό.

«Για όνομα του Θεού. Η ευλογιά έχει εκριζωθεί και όταν εκριζώθηκε ο ιός, σταμάτησε και ο εμβολιασμός. Ένας εμβολιασμός, μάλιστα, ο οποίος είχε και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Εντάξει, υφίστατο ο εμβολιασμός όσο απειλούσε η νόσος, τώρα γιατί να εμβολιαστούμε; Ούτε κατά διάνοια», τονίζει στο iatropedia.gr.

Παρά το γεγονός ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων προκαλεί τρόμο εξαιτίας των αντιαισθητικών εξανθημάτων στο δέρμα, η καθηγήτρια εξηγεί πως όχι μόνο δεν είναι βαριά, αλλά είναι και αυτοϊάσιμη νόσος.

Όχι πανικός

«Το νόσημα δεν χαρακτηρίζεται από σοβαρή νόσηση. Μπορεί να είναι αντιαισθητικό, απεχθές έτσι όπως το βλέπει κανείς, αλλά δεν είναι σοβαρό. Υπάρχει βέβαια 1% θνητότητα στην Αφρική, αλλά εκεί υπάρχουν κι άλλες συνθήκες. Είναι γενικά ένα νόσημα που αυτοϊάται», αναφέρει, στην ίδια πηγή.

Αν και η ίδια παραδέχεται πως η νόσος μπορεί να επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στον άνθρωπο που θα προσβληθεί, ωστόσο σε καμία περίπτωση, όπως λέει, δεν δημιουργεί συνθήκη που προκαλεί πανικό.

«Αν οι φλύκταινες -αυτό είναι το χαρακτηριστικό- ξυστούν, μπορεί να αφήσουν ουλές. Δεν είναι εντελώς αμελητέες οι επιπτώσεις. Κάνουμε εμβόλιο ακόμη και για την ανεμοβλογιά που ξέρουμε εξαρχής ότι είναι μια καλοήθης νόσος, γιατί κάθε νόσημα για κάθε συγκεκριμένο άτομο μπορεί να είναι σοβαρό. Ακόμη κι αν κάνει και δύο σημαδάκια. Ακόμη κι αν χάσει και 10 μέρες από τη δουλειά του. Αλλά τουλάχιστον ξέρουμε με την ευλογιά των πιθήκων, πως δεν είναι νόσημα να μας βάλει σε πανικό», καταλήγει η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι συστάσεις

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναμένεται να ζητήσει από τα κράτη μέλη της ΕΕ, να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού.

Το ECDC σημείωσε ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ από την δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC.

Η προσέγγιση, γνωστή ως προφύλαξη μετά την έκθεση, συνιστάται επειδή η ασθένεια εξαπλώνεται σε άτομα χωρίς γνωστές επαφές με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή πληγείσα περιοχή. Το εμβόλιο είναι επίσης διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν συστήσει παρόμοια στρατηγική.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share