Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΕΟΔΥ εξετάζει σχέδιο για καραντίνα 21 ημερών και στην Ελλάδα (video)

Ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες

22 Μαΐου 2022 21:04
Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΕΟΔΥ εξετάζει σχέδιο για καραντίνα 21 ημερών και στην Ελλάδα (video)
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με το OPEN, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.

Δείτε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Αυτή είναι η πρώτη χώρα που κάνει υποχρεωτική την καραντίνα - Πόσες μέρες κάθονται σπίτι όσοι μολύνονται (video)

«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων. Γι΄ αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής.

Ωστόσο καθησύχασε πως “η ευλογιά των πιθήκων” είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορωνοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄ αυτή την περίπτωση».

«Υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων επισήμανε, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins. Αυτή της κεντρικής Αφρικής είναι πιο σοβαρή σημείωσε, με θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων. Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη, σημείωσε.

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων» σημείωσε, «καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share