Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Θα μεταφερθεί σε ειδική κάψουλα από την Κεφαλονιά (video)

Πρόκειται για έναν μόλις 29 ετών άνδρα

21 Μαΐου 2022 21:30
Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Θα μεταφερθεί σε ειδική κάψουλα από την Κεφαλονιά (video)
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αξιολογούν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για τουρίστα, άνδρα 29 χρόνων, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί τη σύντροφό του για διακοπές. Ο νεαρός άνδρας φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπεμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.

Δείτε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Προειδοποίηση Ματίνας Παγώνη! «Πολύ πιθανόν να έρθει και στην Ελλάδα αλλά μπορούμε να...» - Τι είναι η νόσος & τα μέτρα (Video)

Οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς που αξιολόγησαν το περιστατικό, το χαρακτηρίζουν ως ύποπτο για ευλογιά των πιθήκων. Ήδη οργανώνεται η διακομιδή του άνδρα από το ΕΚΑΒ με όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας. Θα μεταφερθεί μέσα σε ειδική καψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο 29χρονος θα αξιολογηθεί λεπτομερώς απο το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου θα μεταφερθεί απόψε, ωστε να διαπιστωθεί αν όντως έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων ή πρόκειται για κάτι άλλο.

Σε ειδική κάψουλα θα μεταφερθεί και η σύντροφος του 29χρονου αν και δεν φέρει σχετική συμπτωματολογία. Ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο τόσο από τις υγειονομικές αρχές όσο κι από το πληρωμα του ΕΚΑΒ ότι έπρεπε κι οι δύο να μεταφερθούν στην Αθήνα βάσει του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τα λοιμώδη νοσήματα.

Παγκόσμιος συναγερμός: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο και τη μετάδοσή της

Με ταχείς ρυθμούς δείχνει να εξαπλώνεται η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, κρούσματα της οποίας ήδη καταγράφονται σε πολλές χώρες του πλανήτη. Συναγερμός όμως έχει σημάνει και στη χώρα μας, αφού ο ιός ήδη έκανε την εμφάνισή του στη γειτονική μας Ιταλία. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 11 χώρες μέχρι αυτή την ώρα.

Εκτάκτως συνεδρίασε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συγκάλεσε την Παρασκευή, συνάντηση για τον σπάνιο ιό και παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Οργανισμού ανέφερε στο Reuters, ότι η συνάντηση ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται καθημερινά, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σκοπεύει να δημοσιεύσει την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης κινδύνου «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιος για ασθένειες και επιδημίες. Η υπηρεσία, η οποία λέει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση», συνιστά «την απομόνωση και τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων και την έγκαιρη αναφορά τους».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share