Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Βόμβα" με κρούσμα νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον στην Ελλάδα

Ανησυχία για τη μεταδοτικότητα!

19 Μαΐου 2022 17:00
(EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.5 του κορονωϊού ανιχνεύθηκε στην περιφέρεια Ηπείρου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ.Με την ευκαιρία, να σας θυμίσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Η ΒΑ.5 και η BA.4, και οι δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, ανιχνεύθηκαν τον περασμένο μήνα στη Νότια Αφρική και ενοχοποιούνται για αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα , αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται με σοβαρότερη νόσο.

'Βόμβα' με κρούσμα νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον στην Ελλάδα
(EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

Πρόσφατη μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο MedRxiv, καταλήγει στην εκτίμηση ότι οι BA.4 και BA.5 «έχουν το δυναμικό να οδηγήσουν σε νέο κύμα λοιμώξεων» καθώς έχουν αυξημένη ικανότητα διαφυγής από τη φυσική ανοσία.

Ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης εκτίμησε ότι τα νέα στελέχη δεν δείχνουν να προκαλούν σοβαρότερη νόσο και πως δεν αναμένει μεγάλο πανδημικό κύμα, δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη προσβληθεί από Όμικρον.

Στην Ελλάδα επικρατεί πάντως αυτή την περίοδο η υποπαραλλαγή BA.2, η οποία ανιχνεύθηκε στο 95% των δειγμάτων που εξετάστηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης το διάστημα 7 Απριλίου – 5 Μαΐου. Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα το ποσοστό ήταν 79%.

«Καμπανάκι» Νίκου Καπραβέλο: «Να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και μετά την 1η Ιουνίου» (Video)

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και μετά την 1η Ιουνίου για να αποφευχθεί έξαρση της πανδημίας απηύθυνε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Επίσης, τον κίνδυνο του εφησυχασμού ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», μιλώντας στην ΕΡΤ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο ιός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

«Άλλο η άρση της υποχρεωτικότητας και άλλο η ισχυρή σύσταση να φοράμε μάσκα. Οι γιατροί επιμένουμε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αγνοήσουμε ότι κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο έχουμε 600.000 κρούσματα και 2.000 θανάτους. Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και καταστροφικός.

Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είναι ανησυχητικές.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτικότητα και η επιβολή μέτρων μετά το καλοκαίρι «ώστε να έχουμε μια συμμόρφωση και να αποτρέψουμε κύμα που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share