Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κύκλωμα στον Βόλο – Ποιος είναι ο Αλί που έκανε περισσότερες από 100 παράνομες υιοθεσίες

Η υπόθεση που είχε συνταράξει την ελληνική κοινωνία το 2014

18 Μαΐου 2022 14:57
Κύκλωμα στον Βόλο – Ποιος είναι ο Αλί που έκανε περισσότερες από 100 παράνομες υιοθεσίες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η υπόθεση με τις παράνομες υιοθεσίες βρεφών που είχε συνταράξει την ελληνική κοινωνία το 2014 κάποιες από τις οποίες φερόταν να είχαν γίνει και στον Βόλο, αναβίωσε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας.

Ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, Βούλγαρος υπήκοος με το όνομα Αλέκος ή Αλί, που διέμενε στον Βόλο και σύμφωνα με κατάθεση αστυνομικού, υποστήριξε πως είχε κάνει 100 παράνομες υιοθεσίες, απουσίαζε από την ακροαματική διαδικασία.

Δείτε επίσης: Θρήνος στον Βόλο: Πέθανε ο τελευταίος επιζών ήρωας του Έπους του '40, Δημήτρης Κάλμπαρης

Στο ΜΟΕ συζητήθηκε σε δεύτερο βαθμό η έφεση της καταδικασθείσας Ελληνίδας, που φέρεται να ήταν η γυναίκα, που είχε έρθει σε επαφή με κύκλωμα Βούλγαρων, προκειμένου να υιοθετήσει παράνομα βρέφος από τη γειτονική χώρα.

παρανομο-κυκλωμα-υιοθεσιων

Το κύκλωμα είχε εξαρθρώσει η Ασφάλεια Τρικάλων τον Σεπτέμβριο του 2014. Η Ελληνίδα υποψήφια θετή μητέρα, 53 ετών σήμερα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 10 μηνών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως σε 36 δόσεις, ενώ σε πρώτο βαθμό της είχε επιβληθεί από το ΜΟΔ Λάρισας ποινή κάθειρξης εννέα ετών, με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Αθηνών Μανώλη Αναστασάκη, που τόνισε ότι κανένας δεν κατέθεσε στην ακροαματική διαδικασία, πως παρέδωσε χρήματα στην εντολέα του. Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση της Αστυνομίας στις 23 Σεπτεμβρίου του 2014 είχαν συλληφθεί επτά μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα τέσσερις Έλληνες (η 45χρονη τότε θετή μητέρα, ο 49χρονος τότε σύντροφός της, 48χρονος συμβολαιογράφος και 49χρονη δικηγόρος), και τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, (η 29χρονη, μητέρα του βρέφους, που θα δινόταν για παράνομη υιοθεσία και δύο ακόμη άνδρες, ηλικίας 45 και 33 ετών).

Σε πρώτο βαθμό είχε αθωωθεί ο 49χρονος σύντροφος της θετής μητέρας και με βούλευμα είχαν απαλλαγεί των κατηγοριών ο συμβολαιογράφος και η δικηγόρος Τρικάλων. Είχαν κριθεί ένοχοι για τα αδικήματα της παράνομης υιοθεσίας και της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Ο 45χρονος Αλέκος ή Αλί που φερόταν ως ο ιθύνων νους της υπόθεσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, thenewspaper.gr, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 12 χρόνια κάθειρξη και ο 33χρονος Βούλγαρος που είχε παρουσιαστεί ως βιολογικός πατέρας του βρέφους σε 3,5 χρόνια φυλάκιση.

Ο Aλί ήταν ο μόνος που οδηγήθηκε στη φυλακή, ωστόσο, χθες σε δεύτερο βαθμό απουσίαζαν και οι τρεις καταδικασθέντες και έτσι απορρίφθηκαν οι εφέσεις τους, καθώς έμειναν ανυποστήρικτες και παρέμειναν οι ίδιες ποινές.

παρανομο-κυκλωμα-υιοθεσιων

Πώς είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση

Σημειώνεται πως η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί από την Αστυνομία, με γυναίκα και άνδρα αστυνομικούς που είχαν παρουσιαστεί στο κύκλωμα ως δήθεν ενδιαφερόμενοι να υιοθετήσουν παράνομα βρέφος. Οι κατηγορούμενοι είχαν υποστηρίξει σε πρώτο βαθμό ότι παγιδεύτηκαν από την Αστυνομία και επίσης ότι η μοναδική υιοθεσία για την οποία φέρεται να δόθηκαν χρήματα, δεν ολοκληρώθηκε.

Η κατάθεση της αστυνομικού ήταν αποκαλυπτική: Ο δικηγόρος που θα ετοίμαζε τα «χαρτιά» θα έπαιρνε 2.000 ευρώ, ο συμβολαιογράφος 500 ευρώ και τα υπόλοιπα θα κατέληγαν στα χέρια του διαμεσολαβητή, κάποιου Βούλγαρου με το όνομα «Αλέκος» ή «Αλί» που κατοικούσε στον Βόλο.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς πληροφορήθηκαν ότι η απόκτηση παιδιού μέσω Βουλγαρίας κοστίζει αρκετά περισσότερα χρήματα από τα έξοδα για τα «χαρτιά» και ότι ο μεσολαβητής Αλέκος ή Αλί θα έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος. «Το αγόρι έχει 12.000 ευρώ και το κορίτσι 18.000 ευρώ», ήταν η προσφορά.

Το «ζευγάρι» απάντησε πως ήθελε αγόρι και η τιμή συμφωνήθηκε στις 10.000 ευρώ. «Σε κάποια στιγμή της κουβέντας, ο Αλί περηφανεύτηκε ότι τα τελευταία χρόνια είχε δώσει 100 «κομμάτια» στον Βόλο», κατέθεσε η αστυνομικός. «Ανέφερε ότι ένας φίλος του φέρνει εδώ τις μητέρες και γεννάνε».

Ο μεσολαβητής φέρεται, επίσης, να είπε στο ζευγάρι, ότι «αν το μωρό δεν σας κάνει «κλικ» σε μικρό χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να βρεθεί άλλο». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον Αλί καταβλήθηκαν 300 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, για τα πρώτα έξοδα. Τα υπόλοιπα χρήματα θα δίνονταν σε δύο δόσεις.

Το ζευγάρι θα παραλάμβανε το παιδί, ένα αγοράκι 20 ημερών, αφού πρώτα εξεταζόταν από παιδίατρο. Στο γραφείο του γιατρού εμφανίστηκε η βιολογική μητέρα με έναν ακόμη Βούλγαρο, ο οποίος παρουσιάστηκε ως σύζυγός της.

Μετά την εξέταση, θα πήγαιναν όλοι στον συμβολαιογράφο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σε εσωτερικό έγγραφο της Eurojust, γίνεται αναφορά σε «τουλάχιστον οκτώ γυναίκες υπηκόους Βουλγαρίας, που δήλωσαν τα βρέφη τους σε διάφορα Ληξιαρχεία της χώρας, τρεις στον Βόλο και πέντε στη Λαμία».

Η εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας στα Τρίκαλα έδειξε ότι ο Aλί δεν ήταν άγνωστος στις Αρχές. Είχε καταδικαστεί αμετάκλητα για μεσολάβηση σε παράνομη υιοθεσία και εκκρεμούσε σε βάρος του μία ακόμη δικογραφία. Τέσσερα πληροφοριακά δελτία της Ίντερπολ Βουλγαρίας ανέφεραν επίσης ότι ήταν το κεντρικό πρόσωπο προκαταρκτικής εξέτασης για παρόμοιες υποθέσεις από την περιφερειακή Εισαγγελία του Πλέβεν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share