Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Επισημοποιήθηκαν τα τρία κρούσματα στην Ελλάδα - Τα συμπτώματα που παρουσίασαν (video)

Δηλώθηκαν επίσημα στο ECDC από τον ΕΟΔΥ

13 Μαΐου 2022 13:31
Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Επισημοποιήθηκαν τα τρία κρούσματα στην Ελλάδα - Τα συμπτώματα που παρουσίασαν (video)
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με οξεία ηπατίτιδα εντοπίστηκαν τελικά τα τρία παιδιά από την Αττική που κρίθηκαν αρχικά ως «πιθανά κρούσματα», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας επιβεβαιώθηκαν και δηλώθηκαν στο ECDC από τον ΕΟΔΥ. Τα δύο παιδιά που εντοπίστηκαν με οξεία ηπατίτιδα, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Μετάλλαξη Δέλτα: Προειδοποίηση για νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι - Δεν την «πιάνουν» τα τεστ

Αναζωπύρωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού βλέπουν τους επόμενους μήνες σε ορισμένες χώρες επιστήμονες από το Ισραήλ που δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο, στηριζόμενο πάνω στην επιδημιολογία λυμάτων.

Παράλληλα, δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5, που εμφανίστηκαν στη Νότια Αφρική και έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, δημιουργούν προβληματισμό και ερωτηματικά στους επιστήμονες αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί να προκαλέσουν ένα νέο επιδημικό κύμα Covid-19.

Μελετώντας συγκεκριμένα τον επιπολασμό του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανακάλυψαν πως ενώ η Δέλτα δεν εντοπίζεται πλέον στα διαγνωστικά τεστ, κυκλοφορεί “κρυφά” και μολύνει ανθρώπους με φθίνουσα ανοσία.

«Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται, αλλά το μοντέλο μας δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο κύμα Δέλτα, ή άλλης παραλλαγής του κορονoϊού αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο καθηγητής Ariel Kushmaro του BGU, συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα του Δικτύου Επιτήρησης των παραλλαγών του SARS-CoV-2, κανένα κρούσμα Δέλτα δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το μοντέλο που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ, ωστόσο, δεν αποκλείεται τα επίπεδα Όμικρον να μειωθούν έως ότου εξαλειφθούν εντελώς, ενώ η παραλλαγή Δέλτα να εξακολουθήσει να διατηρεί την “υπόγεια” κυκλοφορία της. Εάν αυτό συμβεί, μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση ενός κύματος Δέλτα ή στην πιθανή δημιουργία μιας νέας απειλητικής παραλλαγής.

«Σε αντίθεση με την αναμενόμενη δυναμική, όπου η παραλλαγή Δέλτα μειώνεται καθώς αυξάνεται η παραλλαγή Όμικρον, αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα που ελήφθησαν από την ανίχνευση λυμάτων έδειξαν μια “μυστική” κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα ακόμη και σε αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον» λένε οι μελετητές από το Ισραήλ.

«Τα δεδομένα που προέκυψαν από τα λύματα εμφάνισαν από την αρχή της κοινής πορείας Δέλτα – Όμικρον μια πολύ ισχυρή δυναμική. Παρόλα αυτά, η μελλοντική εξέλιξη των δύο αυτών παραλλαγών δίπλα-δίπλα, είναι ακόμη άγνωστη», λένε οι συγγραφείς.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε πολλά μέρη του κόσμου, ωστόσο, «υποδηλώνει ότι ο κορωνoϊός είναι ακόμα μαζί μας… και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», καταλήγουν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share