Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ευθύνεται η «Νόσος των λεγεωνάριων» για τον θάνατο του 7χρονου; Τι απαντά ο πατέρας (video)

Ποια είναι η νόσος των κλιματιστικών και τι προκαλεί

12 Μαΐου 2022 16:29
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ευθύνεται η «Νόσος των λεγεωνάριων» για τον θάνατο του 7χρονου; Τι απαντά ο πατέρας (video)
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φως στα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας με τον θάνατο του 7χρονου Μάριου στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή και οι εξειδικευμένες εξετάσεις που ζήτησαν οι γιατροί του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: «Κλίμα τρομοκρατίας από κυκλώματα...» - Βρέθηκε το καλάσνικοφ με το οποίο «γάζωσαν» το βενζινάδικο (photos)

Ο πατέρας του παιδιού, συγκλονισμένος για αυτό που συνέβη, δήλωσε ότι οι γιατροί ανέφεραν ότι ο θάνατός του ενδέχεται να οφείλεται στη νόσο των λεγεωνάριων ή νόσος των κλιματιστικών και πως ενδέχεται να κόλλησε το επικίνδυνο μικρόβιο από τα φίλτρα του κλιματιστικού. Οι περαιτέρω εξετάσεις θα δείξουν τι ακριβώς συνέβη.

Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων

Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται συνήθως δύο έως δέκα μέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο Λεγιονέλλα και είναι τα εξής:

  • πονοκέφαλος
  • μυϊκός πόνος
  • ρίγη
  • πυρετός 40°C ή και παραπάνω

Από τη δεύτερη ή τρίτη μέρα εκδηλώνεται επίσης:

  • βήχας (με βλέννα/αίμα ή χωρίς)
  • δύσπνοια
  • πόνος στο στήθος
  • ναυτία, τάση προς έμετο, διάρροια
  • πνευματική σύγχυση

Στη φύση, τα βακτήρια Λεγιονέλλα ζουν στο έδαφος και στο νερό, αλλά σπανίως προκαλούν λοιμώξεις. Σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο, αναπτύσσονται εύκολα σε συστήματα στα οποία υπάρχει νερό, όπως τζακούζι και μονάδες κλιματισμού, γι’ αυτό και η λεγεωνέλλωση αποκαλείται συχνά «νόσος των κλιματιστικών».

Η λοίμωξη είναι δυνατό να συμβεί από οικιακά συστήματα, ωστόσο είναι πιθανότερη σε μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, λόγω της πολυπλοκότητας και της έκτασης των συστημάτων, που επιτρέπουν την ευκολότερη και μεγαλύτερη εξάπλωση των βακτηρίων.

Το χρονικό της τραγωδίας

Οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες επί δυόμιση ώρες προκειμένου να τον ανατάξουν κάνοντας του αναζωογόνηση. Οι εντατικολόγοι διασωλήνωσαν τον 7χρονο αλλά το μικρό αγόρι δεν τα κατάφερε. Το παιδί δεν νοσηλευόταν προηγουμένως αλλά είχε επισκεφτεί ιδιώτες γιατρούς. Στη σορό του άτυχου παιδιού θα διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία θανάτου.

Δεύτερο τραγικό περιστατικό σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για το δεύτερο τραγικό περιστατικό που καταγράφεται μέσα σε λίγες μέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τον θάνατο ενός τρίχρονου κοριτσιού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το κοριτσάκι, είχε εισαχθεί αρχικά την Μεγάλη Τρίτη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και την Κυριακή μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο, όπου και τελικά μέσα σε 2,5 ώρες κατέληξε.

Το κοριτσάκι είχε πρήξιμο στον αριστερό αστράγαλο και πονούσε το χέρι του. Το βράδυ ανέβασε πυρετό και στις 19 Απριλίου μεταφέρθηκε στο Παπαγεωργίου. Μέχρι και τις 30 Απριλίου οπότε και κατέληξε στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου δεν είχε βγει διάγνωση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share