ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 6.416 νέα κρούσματα – 27 νεκροί – 196 διασωληνωμένοι

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

 

Σε 6.416 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.371.051 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες. Παράλληλα, δείτε τη πρόβλεψη Τσιόρδα για εμφάνιση πιο μεταδοτικής παραλλαγής

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 27 θάνατοι. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.444 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, σε 196 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 92.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 101 (51.53%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (48.47%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.635 ασθενείς.

 

Η κατανομή των 7.056 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα

Κορωνοϊός – «Βόμβα μεγατόνων» Μαγιορκίνη για την 4η εμβολίου: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο να…»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην καταστεί υποχρεωτική η 4η δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στο γενικό πληθυσμό, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το κατά πόσο τελικά οι εμβολιασμοί και δη οι μαζικοί και οι συχνοί κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Κορωνοϊός: Σε «τροχιά» πλήρους αποκλιμάκωσης η πανδημία – Χαμηλά κρούσματα και θάνατοι σήμερα (7/5)

Αναφορικά με την επιστημονική συζήτηση που γίνεται ότι ενδεχομένως οι συχνοί εμβολιασμοί να κουράζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι πρόκειται για έναν μύθο και δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι υπάρχουν εμβολιαστικά σχήματα που είναι και πενταδοσικά και εξαδοσικά. «Θεωρώ ότι σταδιακά θα χρειαστεί να γίνει η τέταρτη δόση στο γενικό πληθυσμό, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Δηλαδή ίσως πριν ή κατά τη διάρκεια ενός εντατικού επιδημικού κύματος. Εάν δεν δούμε δραματική αύξηση στην επιδημία, η τέταρτη δόση μπορεί να μην μπει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σαν υποχρεωτική, αλλά σαν σύσταση». Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι είναι σε ύφεση με τον αριθμό των διασωληνωμένων να δείχνει μείωση τις τελευταίες μέρες.

«Η πρόβλεψη είναι ότι η πτώση θα συνεχιστεί και για τους επόμενους έναν με δύο μήνες. Τον Οκτώβριο τις δύο προηγούμενες χρονιές είδαμε αύξηση της μεταδοτικότητας. Θεωρώ δεδομένο ότι θα συμβεί και φέτος, μέσα με τέλη Οκτωβρίου. Τώρα εάν αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το προβλέψουμε».

ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI

Εξάλλου, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας είπε ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι… αλλόκοτη και τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε άλλον έναν χρόνο για να μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά αν ο κορονοϊός θα αποτελέσει μια ενδημική νόσο. «Δηλαδή σε ένα χρόνο θα πρέπει να γνωρίζουμε αν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο της στασιμότητας-ενδημικότητας, όπου θα συμβιώνουμε με τον ιό και δεν θα αλλάζει δραματικά τις ιδιότητές του, όσον αφορά την παθογένεια τουλάχιστον».

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του ιού ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι υπάρχει ένα φαινόμενο που παρατηρούν οι ειδικοί τους τελευταίους μήνες και είναι αρκετά ενδιαφέρον: «Μέχρι στιγμής βλέπαμε να ξεπετιούνται μεταλλαγές από διαφορετικό κλάδο εξέλιξης.

Είχαμε την Άλφα, μετά ήρθε η Βήτα, η Γάμμα, η Δέλτα, που ήταν τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Από τότε που εμφανίστηκε ή Όμικρον βλέπουμε μόνο υπο-παραλλαγές της, όπως τώρα με την Ο4 και την Ο5 στην Αφρική. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μία εξέλιξη, η οποία είναι κοντά σε αυτό που περιμένουμε.

Το λογικό είναι να μη δούμε αύξηση της παθογένειας, χωρίς όμως να μπορούμε να το αποκλείσουμε μελλοντικά. Ωστόσο η κατάσταση τον τελευταίο καιρό είναι πιο συμβατή με την ενδημικότητα, παρά με τα προηγούμενα κύματα, όπου ξεπετιόντουσαν μεταλλάξεις από διαφορετικούς κλάδους».

Για τις δύο τελευταίες παραλλαγές στην Αφρική, ακόμα τα στοιχεία είναι πρώιμα, είπε ο επιδημιολόγος, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακριβή εικόνα, αλλά γίνεται λόγος για 10-20% αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με την Όμικρον.

«Κάθε φορά που ακούω ένα τέτοιο ποσοστό, εκτιμώ ότι είναι δύσκολο να το αποδώσεις μόνο στη μεταδοτικότητα, υπάρχει σίγουρα και ανοσολογική διαφυγή, σίγουρα υπάρχει ανοσολογική μνήμη έναντι των προηγούμενων στελεχών», τόνισε.