Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Candida Auris: Ο επόμενος εφιάλτης μετά την πανδημία - «Είναι στα νοσοκομεία και σκοτώνει κόσμο» αποκάλυψε ο Νίκος Σύψας

«Έχει μεγάλη θνησιμότητα και αντοχή στα αντιβιοτικά»

5 Μαΐου 2022 14:55
Candida Auris: Ο επόμενος εφιάλτης μετά την πανδημία - «Είναι στα νοσοκομεία και σκοτώνει κόσμο» αποκάλυψε ο Νίκος Σύψας
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ενόψει του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε στα πολυανθεκτικά μικρόβια και συγκεκριμένα στο Candida Auris.

«Τα επόμενα μεγάλα πρωτοσέλιδα όταν θα τελειώσει η πανδημία θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία», είπε ο καθηγητής ο οποίος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μικρόβιο υπήρχε και πριν την πανδημία και στοίχιζε πολλές ζωές.

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε αισθητά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αφού, όσοι ήταν υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σταμάτησαν να ασχολούνται με οτιδήποτε εκτός από τον κορωνοϊό. Με τον ίδιο να έχει ότι το τέλος του κορωνοϊού θα έρθει το καλοκαίρι του 22'!

«Η επιτήρηση χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα σημαντικό κομμάτι των θανάτων οφείλεται στο πρόβλημα αυτό. Όλοι οι γιατροί που ήταν στον έλεγχο των λοιμώξεων πήγαν στις μονάδες Covid-19», δήλωσε ενώ διευκρίνισε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια, όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά οι λοιμώξεις που προκαλούν σε ασθενείς, θα είναι το πρώτο αίτιο θανάτου στα νοσοκομεία.

Νίκος Σύψας
Photo Credits: (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Έχει μεγάλη θνησιμότητα, είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και δεν εκριζώνεται»

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι, όταν φύγει ο κορωνοϊός, η πολιτεία οφείλει να επικεντρωθεί σε αυτό το πρόβλημα.

To Candida Auris, σημείωσε, έχει μεγάλη θνησιμότητα, είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και δεν εκριζώνεται. Όπως τόνισε, στο εξωτερικό, οι υπεύθυνοι δεν δίστασαν να «ξηλώσουν» και να ξαναχτίσουν από την αρχή ολόκληρη ΜΕΘ, προκειμένου να εκριζώσουν το μικρόβιο. Ο κ. Σύψας υπογράμμισε, τέλος, ότι οι αυξημένοι θάνατοι στη χώρα μας, την περίοδο της πανδημίας, οφείλονται και στην ύπαρξη των πολυανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία μας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share