Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πάσχα 2022: Έφτασε στην Αθήνα με μεγάλη καθυστέρηση το Άγιο Φως - Η υποδοχή στο «Ελ. Βενιζέλος» (video)

Η διανομή του στην επικράτεια θα γίνει με πτήσεις της Aegean και της Sky express

23 Απριλίου 2022 21:04
Πάσχα 2022: Έφτασε στην Αθήνα με μεγάλη καθυστέρηση το Άγιο Φως - Η υποδοχή στο «Ελ. Βενιζέλος» (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η ελληνική αποστολή από τα Ιεροσόλυμα με το Άγιο Φως. Η διανομή του στην επικράτεια θα γίνει με πτήσεις της Aegean και της Sky express.

αγιοσ-φωσ-αεροδρομιο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Η αναχώρηση της ειδικής πτήσης από το Τελ Αβίβ έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση κι αντί να φτάσει στις 18:00, όπως είχε προγραμματιστεί, εν τέλει προσγειώθηκε στις 20:33. Όπως τονίζεται, παρά την καθυστέρηση το Άγιο Φως θα φτάσει στην ώρα του σε κάθε άκρη της Ελλάδας.

Δείτε επίσης: Ιεροσόλυμα: Δέος στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

Μεγάλο Σάββατο: Γιατί γιορτάζουμε την Ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα - Τι συμβολίζει η ημέρα

Το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας έφτασε, με το Μεγάλο Σάββατο να έχει συνδεθεί με την εορτή της Ανάστασης του Χριστού, που γιορτάζεται κανονικά στα μεσάνυχτα προς την Κυριακή του Πάσχα.

Δείτε επίσης: Μεγάλο Σάββατο: Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ - Τι ώρα κλείνουν

Τι συμβολίζει, όμως, αυτή η ημέρα, που αποτελεί μάλιστα και το μόνο Σάββατο του χρόνου, όπου νηστεύεται και το λάδι;

Το Σάββατο, αφού συγκεντρώθηκαν οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι στο Πόντιο Πιλάτο, τον παρακάλεσαν να ασφαλίσει τον τάφο του Ιησού για τρεις ημέρες διότι, καθώς έλεγαν, «έχουμε υποψία μήπως οι μαθητές Του, αφού κλέψουν την νύχτα το ενταφιασμένο Του σώμα κηρύξουν έπειτα στο λαό ως αληθινή την ανάσταση την οποία προείπε ο πλάνος εκείνος, όταν ακόμη ζούσε και τότε θα είναι η τελευταία πλάνη χειρότερη της πρώτης».

Αφού είπαν αυτά στον Πόντιο Πιλάτο και αφού πήραν την άδεια του, έφυγαν και σφράγισαν τον τάφο τοποθετώντας εκεί για ασφάλεια του κουστωδία, δηλαδή στρατιωτική φρουρά.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γιορτάζουμε «την θεόσωμον ταφήν» και «την εις άδου κάθοδον», δηλαδή την ταφή του Κυρίου και την κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Βέβαια, η ταφή έγινε τα απόγευμα της Μ. Παρασκευής, ωστόσο η Εκκλησία έκρινε ορθό να αφιερώσει ιδιαίτερη μέρα προς τιμήν και μελέτη του μυστηριώδους αυτού γεγονότος.

Αποβραδίς έχουν αλλάξει όλα τα πένθιμα καλύμματα του ναού και έχει στολισθεί με κόκκινα, αναστάσιμα. Στα Ιεροσόλυμα, η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης του Κυρίου, γίνονται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Στην Ελλάδα η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…».

Στην συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίαςόπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».

Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Αγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού. Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες.

Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια). Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια. Για να φτιάξουν τις λαμπρόπιτες, βάζουν ζυμάρι μέσα σε στρογγυλό ταψί, και φτιάχνουν κάτι σαν πηγάδι μέσα στη μέση της ζύμης, το γεμίζουν με γέμιση από τυρί και αυγά και τις αλείφουν με αυγό πριν τις ψήσουν.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share