Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην πυροσβεστική: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Λεόντιο της Νεμέας - Σηκώθηκαν και Canadair

Σε ένα άκρως δυσπρόσιτο σημείο

23 Απριλίου 2022 18:26
Συναγερμός στην πυροσβεστική: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Λεόντιο της Νεμέας - Σηκώθηκαν και Canadair
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση βορειοανατολικά από το Λεόντιο της Νεμέας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά μέχρι στιγμής δεν απειλεί κάποια οικιστική περιοχή και δεν υπάρχουν αναφορές για ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους.

Ωστόσο το ανάγλυφο της περιοχής εκεί όπου μαίνεται η πυρκαγιά είναι πιο έντονο καθιστώντας το σημείο δυσπρόσιτο.

Διαβάστε επίσης για τη μεγάλη πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν εδώ και αρκετή ώρα, 31 πυροσβέστες και 12 οχήματα, ενώ είχε δοθεί εντολή και σε δύο αεροσκάφη (Canadair) να μεταβούν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν θα χρειαστεί να επιχειρήσουν.

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 5 πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής

Ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος πέντε πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι «βλέπει» το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Με το υπ΄αριθμ. 1368/22 βούλευμα, οι δικαστές αποφαίνονται ότι πρέπει να γίνει ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας και οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής να λογοδοτήσουν για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Ομόφωνα τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, διατάσσουν:

φωτια-ματι

  • Την περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πρώην πέντε στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
  • Την παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες «συρρικνωμένες» για 13 άτομα.
  • Την πλήρη απαλλαγή 10 ατόμων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Το βούλευμα αριθμεί περί τις 1.000 σελίδες. Σε ό,τι αφορά την ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, οι δικαστές έλαβαν υπ' όψιν μαρτυρίες αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι τα πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους συνέτειναν στη δημιουργηθείσα κατάσταση κινδύνου με τον τραγικό απολογισμό των 103 νεκρών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέσα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός, ο οποίος επιχειρούσε στη φωτιά της Κινέτας μετέβη με μεγάλη καθυστέρηση στο Μάτι, όταν ήδη υπήρχαν αναφορές για νεκρούς, παρότι είχε λάβει εντολή να σπεύσει, ενώ άλλος αξιωματικός δεν βρισκόταν στη θέση του και δεν έδωσε εντολή να σηκωθούν ελικόπτερα.

Η δικογραφία επιστρέφει στα χέρια του 6ου τακτικού ανακριτή Αθηνών Αθ. Μαρνέρη, ο οποίος θα ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βάρος των πέντε και, εφόσον η Εισαγγελία την ασκήσει, θα κληθούν εκ νέου σε απολογία για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (φωτο αρχείου)

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share