Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Μεγάλη πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο

Επί της οδού Μπακνανά

21 Απριλίου 2022 20:31
Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Μεγάλη πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα επί της οδού Μπακνανά στον Νέο Κόσμο Αττικής. Αυτή την ώρα επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα.

Συναγερμός στην Μεταμόρφωση: Μαίνεται μεγάλη φωτιά - Κινητοποίηση στην Πυροσβεστική

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 5 πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής

Ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος πέντε πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι «βλέπει» το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Με το υπ΄αριθμ. 1368/22 βούλευμα, οι δικαστές αποφαίνονται ότι πρέπει να γίνει ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας και οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής να λογοδοτήσουν για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Ομόφωνα τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, διατάσσουν:

  • Την περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πρώην πέντε στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
  • Την παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες «συρρικνωμένες» για 13 άτομα.
  • Την πλήρη απαλλαγή 10 ατόμων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

πυρκαγια-ματι

Το βούλευμα αριθμεί περί τις 1.000 σελίδες. Σε ό,τι αφορά την ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, οι δικαστές έλαβαν υπ' όψιν μαρτυρίες αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι τα πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους συνέτειναν στη δημιουργηθείσα κατάσταση κινδύνου με τον τραγικό απολογισμό των 103 νεκρών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέσα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός, ο οποίος επιχειρούσε στη φωτιά της Κινέτας μετέβη με μεγάλη καθυστέρηση στο Μάτι, όταν ήδη υπήρχαν αναφορές για νεκρούς, παρότι είχε λάβει εντολή να σπεύσει, ενώ άλλος αξιωματικός δεν βρισκόταν στη θέση του και δεν έδωσε εντολή να σηκωθούν ελικόπτερα.

Η δικογραφία επιστρέφει στα χέρια του 6ου τακτικού ανακριτή Αθηνών Αθ. Μαρνέρη, ο οποίος θα ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βάρος των πέντε και, εφόσον η Εισαγγελία την ασκήσει, θα κληθούν εκ νέου σε απολογία για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share