Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Θάνος Πλεύρης: «Δικαιολογημένη πια η άρση των μέτρων - Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» (video)

Το υπουργείο θα συνεχίσει να επιτηρεί την κατάσταση

20 Απριλίου 2022 12:22
Θάνος Πλεύρης: «Δικαιολογημένη πια η άρση των μέτρων - Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για μία νέα φάση της πανδημίας μετά από δύο χρόνια μάχης με τον ιό έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερη νοσηρότητα. «Στον εμβολιασμό έχουν πλέον υψηλά ποσοστά, ενώ παράλληλα έχει νοσήσει λόγω της παραλλαγής μεγάλη μερίδα του πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Μεγάλη Δευτέρα: Η αρχή της Εβδομάδας των Παθών - Τι συμβολίζει

Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα πια δεν έχουν την ιδιότητα της υποχρεωτικότητας, ενώ δεν πιστεύουμε στην πολιτική zero covid, όπως στην Κίνα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Ο υπουργός τόνισε πως θα συνεχίσει το υπουργείο να επιτηρεί την κατάσταση, ωστόσο επισήμανε πως η παρούσα εικόνα δικαιολογεί την άρση των μέτρων της πανδημίας.

Όσον αφορά τους αυξημένους θανάτους από κορωνοϊό, ο υπουργός τόνισε πως το βασικό στοιχείο είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας και σε μελέτη αναφέρεται πως και σε αυτούς τους δείκτες η χώρα μας είχε χαμηλότερη θνητότητα από το ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πάσχα: Τα μέτρα για τον κορωνοϊό που ισχύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα - Τι γίνεται με εκκλησίες και διασκέδαση

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00. Τα μέτρα είναι σαφώς πιο χαλαρά και το φετινό Πάσχα θα είναι πιο κοντά σ' αυτό που είχαμε συνηθίσει, απ' ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια, που υπήρχαν μεγάλοι περιορισμοί.

Έτσι, από σήμερα και μέχρι την Πρωτομαγιά στην Εστίαση τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

  • για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό,
  • για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες
  • για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος γίνεται στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

εκκλησιεσ-μετρα
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.
Από την πλευρά του εστιατορίου, προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share