Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Απεβίωσε ο καθηγητής και πολιτικός Γιώργος Κατηφόρης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ

13 Απριλίου 2022 17:52
Απεβίωσε ο καθηγητής και πολιτικός Γιώργος Κατηφόρης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέθανε την Τρίτη (12/4), σε ηλικία 87 ετών, ο Γιώργος Ν. Κατηφόρης.

Υπήρξε καταξιωμένος πανεπιστημιακός και διανοούμενος, ενώ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ήταν ένας πολίτης του κόσμου με αδιαπραγμάτευτο πατριωτισμό.

Διαβάστε επίσης: Βαρύ πένθος για τον Τζώνυ Θεοδωρίδη

Γιος του δικηγόρου και λογοτέχνη της αριστεράς Νίκου Κατηφόρη και της Ειρήνης Κατηφόρη το γένος Μπενιζέλου, μετά τις γυμνασιακές σπουδές του στο Αμερικανικό Κολλέγιο, εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδυάζοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του ως σπουδαστή με την έντονη συμμετοχή του στο φοιτητικό κίνημα των ταραγμένων μεταπολεμικών χρόνων.

γιωργοσ-κατηφορησ

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, μετά την αποφοίτησή του, «απόλαυσε» τη στρατιωτική του θητεία σε «λόχο (ανεπιθύμητων…) ημιονηγών» της Β. Ελλάδας. Ως νεαρό δικηγόρο σε εποχές «βίας και νοθείας», τον βρίσκουμε υποψήφιο βουλευτή της ΕΔΑ στην ιδιαίτερη πατρίδα του Λευκάδα και, παράλληλα, μέλος της συντακτικής ομάδας και αρθρογράφο στην ΑΥΓΗ.

Τις παραμονές, κυριολεκτικά, του πραξικοπήματος της 21.4.1967 αναχώρησε με υποτροφία στο Λονδίνο. Εκεί σπούδασε Οικονομικά και αποφοίτησε από το London School of Economics. Δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) και στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Περναμπούκο (Βραζιλία).

Διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (1987-1989 και 1993-1994), Ευρωβουλευτής (1994-2004), μέλος Επιτροπών, εισηγητής και συντάκτης πλήθους σημαντικών Εκθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και επικεφαλής επί Κώστα Σημίτη της Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο (1999-2004), Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Προεδρείο της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης (2002-2003).

Πέθανε ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος

κυριοπουλοσ-γιαννησ

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος με κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει το healthstories.gr o καθηγητής διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο όπου διαγνώστηκε η σοβαρή λοίμωξη και κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του, η οποία έγινε στον Ευαγγελισμό.

Ο Γιάννης Κυριόπουλος έδινε παράλληλα χρόνια μάχη με τον καρκίνο, ενώ φαίνεται ότι ο κορωνοϊός επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας του.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Κυριόπουλος

Ο Γιάννης Κυριόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε ιατρική και επιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία, την Κοινωνική Πολιτική και τα Οικονομικά της Υγείας. Από το 1985 είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας.

Tον Σεπτέμβριο του 2011 εκλέχτηκε για τέταρτη φορά Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Έχει, ακόμη, διατελέσει Σύμβουλος και Εμπειρογνώμων Διεθνών Οργανισμών και έχει αναπτύξει ευρεία δραστηριότητα στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου και του Ευξείνου Πόντου. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από διεθνείς οργανισμούς και ξένα Πανεπιστήμια.

Έχει διατελέσει μέλος διοικητικού συμβουλίου σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς δημόσιας υγείας και διοίκησης υπηρεσιών υγείας, όπως του European Health Care Management Asso­ciation (EHMA), του Association of Schools of Public Health in European Region (ASPHER) και του International Association of Health Economics. Ακόμη είναι Πρόεδρος του Federation for International Cooperation of Health Services and Systems Research Centers (FICOSSER) και Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΔΥΥ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας (ΕΕΕΦ).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share