Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Άρση μέτρων: Αντίστροφη μέτρηση για νέα χαλάρωση - Εισηγήσεις για κατάργηση μάσκας & πιστοποιητικού εμβολιασμού (Video)

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολίου

13 Απριλίου 2022 08:12
Άρση μέτρων: Αντίστροφη μέτρηση για νέα χαλάρωση - Εισηγήσεις για κατάργηση μάσκας & πιστοποιητικού εμβολιασμού (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και τα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά αμέσως μετά την Πρωτομαγιά. Ενώ, για το αν θα υπάρξουν νέες παραλλαγές του ιού στο μέλλον μετά την Όμικρον και την Όμικρον 2 σχολίασαν οι ειδικοί κατά της διάρκεια της εκδήλωσης της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία.

Ορόσημο των εξελίξεων θα αποτελέσει η 1η Μαΐου μετά την οποία αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σε τρεις πυλώνες όσον αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα σε πιστοποιητικό εμβολιασμού, τεστ και μάσκες.

Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αυτό που συζητείται είναι να μην ισχύουν για τη θερινή περίοδο όσον αφορά την πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν «ελευθέρας» σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανοιχτούς χώρους, όπως είναι τα θερινά σινεμά και τα θέατρα, οι συναυλίες και οι ανοικτοί χώροι των εστιατορίων χωρίς την επίδειξη του πιστοποιητικών εμβολιασμού, πιστοποιητικών νόσησης ή αρνητικού τεστ ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα δεδομένης της βελτίωσης και των καιρικών συνθηκών το ίδιο να ισχύσει και για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και λιανεμπόριο.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων αφορά τα self test για τα οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οδεύουν προς κατάργηση μετά τις διακοπές του Πάσχα. Τελικός στόχος κυβέρνησης και επιστημόνων είναι η κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ (PCR, rapid, self test) για εργαζομένους και σχολεία.

Στον τρίτο πυλώνα που αφορά τη χρήση μάσκας αυτή φαίνεται ότι θα παραμείνει ως μέτρο προστασίας για τον κορονοϊό δεδομένου ότι θεωρείται ήπιου χαρακτήρα και ότι ήδη εφαρμόζεται μόνο σε εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος το πρόστιμο στους μη εμβολιασμένους άνω των 60

Την ίδια ώρα, από την Παρασκευή 15 Απριλίου σταματά η βεβαίωση του διοικητικού πρόστιμου των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, ένα μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να πέσει ξανά στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο.

Ανοίγουν πλατφόρμες για τέταρτη δόση

Εντωμεταξύ σήμερα (13/04) ανοίγει στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα των ραντεβού για την 2η αναμνηστική δόση (τέταρτη δόση), με το εμβόλιο κατά της Covid-19, για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών ενώ την Παρασκευή 15 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες 60-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι 7 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω και έχουν κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού ενώ από τις 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της Covid-9 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Νίκος Τζανάκης: Εισηγήσεις για την κατάργηση της μάσκας & του πιστοποιητικού εμβολιασμού τον Μάιο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια Ο κ. Τζανάκης μίλησε για την άρση των μέτρων που προβλέπεται από 1η Μαΐου.

«Προχωράμε σε ένα τέτοιο σχέδιο, η ζωή πρέπει να εκκινήσει ξανά, είμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό περιβάλλον το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει τη σημασία που είχε, έχει παιξει τον ρόλο του ωστόσο ως ένα βαθμό. Πρέπει να ακολουθούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προτείνουν οι ειδικοί», ανέφερε αρχικά.

«Από επιστημονικής πλευράς η 4η δόση, δείχνει ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους άνω των 60 ετών για να μην νοσήσουν ξανά ή για πρώτη φορά. Η περαιτέρω προστασία είναι απαραίτητη γι αυτή την ομάδα του πληθυσμού που ανεβάζει τους σκληρούς δείκτες.

Ήταν οριακή η συζήτηση αυτό που έγινε γύρω από το εμβόλιο που τείναμε να αποδώσουμε τα πάντα ότι φταίει το εμβόλιο. Υπάρχουν παρενέργειες που έχουν τα εμβόλια, αλλά δεν πρέπει να τα αποδίδιουμε όλα στο εμβόλιο, οι παρενέργειες ειναι συγκεκριμένες», πρόσθεσε.

Για την πλατφόρμα εμβολιασμού ο κ. Τζανάκης δήλωσε:

«Οι αποφάσεις που παίρνονται έχουν επιστημονική βάση. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ωφέλεια που έχει στους κάτω των 50 ετών, είναι μηδαμινή και αυτό έχει συνέπειες στην ιατρική κοινότητα. Δεν μπορείς να υποβάλεις σε μία ιατρική πράξη κάποιον άνθρωπο που δεν ωφελείται από αυτό και δεν συστήνεται προς το παρόν. Βάσει των μελετών οι περισσότερο ευάλωτοι είναι οι άνω των 60 ετών».

«Η μάσκα είναι το σοβαρότερο μέσο για να αποφύγουμε την μόλυνση. Να τη φοράμε όπου νιώθουμε ανασφάλεια, στο σούπερ μάρκετ, ή σε χώρους με συνωστισμό. Οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πολύ καλό Πάσχα, αλλά με προσοχή και τήρηση των μέτρων», κατέληξε λέγοντας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share